Mala škola života – Kineska kaligrafija

Velikom ljubaznošću Konfucijevog instituta Sveučilišta u Zagrebu ovogodišnja druženja na radionicama Četrtog četrtka započinjemo upoznavanjem s jednom prekrasnom vještinom. U četvrtak 25. siječnja 2018. u 18.00 sati pod vodstvom akademske slikarice Ive Valentić upoznat ćemo se s kineskom kaligrafijom.

Kineska kaligrafija tradicionalno je predstavljala umjetnost pisanja na istoku Azije, ne samo u Kini, već i u Japanu i Koreji, prvenstveno u svrhu komunikacije. Danas ta vještina, uz svoju tradicionalnu ulogu, postaje prava umjetnost. Na radionici će biti riječi o osnovnim tehnikama kineske kaligrafije, upoznat ćemo se s posebnim kistovima, tintom i papirom koji se koriste pri pisanju te načinom držanja i potezima kojima se upravlja rukom i kistom, odnosno pisanjem.

Oni koji uče kinesku kaligrafiju kažu da je efekt iznimno umirujuć, jer potrebna je duboka koncentracija kako bi se postigla upravo ona prava linija. Kineska kaligrafija ne dopušta naknadna brisanja, ništa se ne popravlja i ne uljepšava, i upravo to daje kineskoj kaligrafiji neposrednost, a svaki potez je jedinstven i neponovljiv, kao i život sam. Stoga dođite na ovu radionicu i godinu započnite s malom školom života u obliku radionice kineske kaligrafije!

Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu obrazovni je sveučilišni centar osnovan s ciljem promicanja kineskoga jezika i kulture i jačanja gospodarskih veza između Republike Hrvatske i NR Kine i zajedno s Katedrom za sinologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osnovni je izvor znanja o Kini u Republici Hrvatskoj.

Četrti četrtek – radionice razmjene vještina
Mala škola života – Kineska kaligrafija
Radionica
Voditeljica: akademska slikarica Iva Valentić, Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu
U četvrtak 25. siječnja 2018. u 18.00 sati
Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37
Gradska knjižnica Velika Gorica

Skip to content