Lovro Krsnik u Knjižnici Galženica

U povodu Mjeseca hrvatske knjige, koji se već tradicionalno održava od sredine listopada do sredine studenoga, u Područnoj knjižnici Galženica gostovat će mladi hrvatski redatelj i dugogodišnji voditelj Ljetne škole glagoljice u Korniću na otoku Krku – Lovro Krsnik.
Predavanje pod nazivom „ Glagoljica : najstarije hrvatsko pismo“ bit će održano u prostoru knjižnice u ponedjeljak, 22.listopada 2018. s početkom u 17,30 sati. Na predavanju će biti riječi o povijesti te podrijetlu i razvoju tog pisma. Između ostaloga naučit ćemo i koliko vrsta glagoljice postoji, koji je značaj tih arhaičnih slova i kako ih ispravno ispisivati.

Lovro Krsnik (1986.) magistrirao je kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti diplomskom predstavom Camusovog „Opsadnog stanja“ (2016.) i uprizorio je ambijentalno na deset lokacija s petnaest izvođača pod mentorstvom prof. Branka Brezovca. Zavšio je preddiplomski studij istoga smjera režijom predstave “Nepobjediva lađa” (2012.) Josipa Kosora, s trideset sudionika na sceni Teatra na Trešnjevci.
Radio je kao asistent redatelja Paolu Magelliju, Krešimiru Dolenčiću (skupna Dekanova i Rektorova nagrada za operu “Carmen” (2012.)), Dori Ružđak, Branku Brezovcu, Ivici Kunčeviću, Mladeni Gavran i Damiru Lončaru u mnogim opernim i profesionalnim dramskim produkcijama, a one ispitne, sudjelovale su mu na međunarodnim studentskim festivalima: FIST(Beograd), SKOMRAKI(Skopje), te tuzemnim „Test“ i „Velesajam kulture“.
Dosadašnji profesionalni redateljski rad mu je podijeljen u naredne kategorije:
1) DRAMSKI TEATAR: (2014) Pa može se i tako reći, (2016) Sektor 24/1, (2017) Sektor 24/2, Kako se riješiti gore polovice, Kućni pritvor, Nikola Tesla-Mind from the Future.2) PLESNI TEATAR: (2013)Vrata percepcije, (2014) Pomaknuti prostor, Razgovor s upitnikom(?), (2016) Paulina u prepunom svijetu, Love fugue for two actors.3) KAZALIŠTE ZA DJECU: (2015) Istjerivanje opake živine, (2017) Petrica Kerempuh.

Svoje profesionalno znanje kontinuirano upotpunjuje mnogim redateljskim, glumačkim i psihodramskim radionicama u Hrvatskoj i inozemstvu, osobito vezanima za tehnike Sanforda Meisnera, Arthura Lessaca i Michaela Chekhova, te sam unutar pet godina edukacije završio svih šest modula u organizaciji “MICHAEL CHEKHOV EUROPE”. Završio je i dvogodišnji glumački masterclass(2015-2017) Meisner i Chekhov tehnike kod Scotta Fieldinga, osnivača i voditelja: „MICHAEL CHEKHOV ACTORS STUDIO BOSTON“ koji se održavao u Zagrebu. Kao dijete jedanaest godina je pohađao Učilište ZKMa, a danas i sam vodi svoje dramske grupe u Kazalištu Puna Kuća i GK Jastrebarsko. Član je HCDOa i HDDUa.
Prije Akademije pet godina se educirao i radio za Hrvatsku udrugu gluhoslijepih osoba:”DODIR” kao intervenor i profesionalni prevoditelj Hrvatskog znakovnog jezika. U slobodno vrijeme od 2006. do danas, svakog ljeta na otoku Krku vodi Ljetne škole uglate, oble, kurzivne i trokutaste glagoljice u organizaciji Katedre čakavskog Sabora Kornić.

Ovogodišnja glavna tema Mjeseca hrvatske knjige nosi naslov Baš baština, a kroz nju se naročito ističe upravo motiv glagoljice kao posebnost hrvatske baštine te nacionalnog i kulturnog identiteta.

Skip to content