Ljetna pohvala za velikogoričke čitače i zanimljiva jesen u Gradskoj knjižnici Velika Gorica

Da Velikogoričani mnogo čitaju, to mi knjižničari dobro znamo tijekom cijele godine, no pravi čitateljski stampedo nastupa svake godine tijekom ljetnih mjeseci. Našim korisnicima u srpnju i kolovozu omogućujemo posudbu dodatne, četvrte knjige u svakoj od lokacija, pa ne čudi da su u doba godišnjih odmora i knjižnične police vidljivo praznije. Sve tri lokacije ove su godine zabilježile posjet 9.214 članova  koji su posudili ukupno 38.675 svezaka knjiga, a prosječno je svatko od ljetnih korisnika pročitao gotovo tri knjige! Poseban rast posudbe zabilježen je u našem Dječjem odjelu, gdje je posuđeno 1.128 knjiga više nego prošloga ljeta, čime su velikogorički klinci dokazali da sve više čitaju i iz vlastitog gušta, a ne samo zbog ocjene iz lektire!
Apsolutni hit ljeta u Gradskoj knjižnici Velika Gorica bila je knjiga Johna Greena Greška u našim zvijezdama za koju je bilo najviše upita u svim odjelima knjižnice. Sveopća popularnost erotskih ljubića nije zaobišla niti Veliku Goricu, pa su upravo knjige te tematike mnogima bile omiljeno ljetno štivo. Skandinavski krimići poput romana Jo Nesboa, Larsa Keplera, Rosslunda i Hellstroema ili Erika Axl Sunda i dalje su među najčitanijima, a jedan od najtraženijih autora bio je William Paul Young sa svojim romanima Koliba i Prekretnica. Od novijih hitova valja istaknuti knjigu Jonasa Jonassona Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao, a od starijih naslova s polica su netragom nestali čitavi kompleti knjiga Paola Coelha i romana o Harryju Potteru. Među djecom na Dječjem odjelu najčitaniji su bili humoristični serijali knjiga Grozni Grga Francesce Simone i Gregov dnevnik Jeffa Kinneya te fantastični serijal Luna Roberta Naprte.
Čestitamo našim korisnicima na marljivom čitanju, a nadamo se da su uz knjigu odmorili i napunili baterije za nadolazeće jesenske aktivnosti u knjižnici!
Zanimljiva jesen u Gradskoj knjižnici Velika Gorica počinje već sljedeći tjedan novim ciklusom tranzicijskih susreta u knjižnici koje organizira Udruga ZMAG te ovom prilikom poziva sve zainteresirane za pokretanje pozitivnih promjena u našem gradu. Na inicijativu Dječjeg odjela u velikogoričkim dječjim parkovima bit će postavljene mini knjižnice – Kućice za knjige – koje djeci omogućuju besplatnu posudbu i međusobnu razmjenu knjiga; projekt se oslanja na ideju svjetskog pokreta Little Free Library za slobodnu razmjenu knjiga koji funkcionira na principu knjiga za knjigu – jednu uzmeš, jednu daš – a predstavlja idealni način promoviranja čitanja među djecom. Prve knjige za kućicu osigurat će naš Dječji odjel.
U rujnu predstavljamo najduži roman u hrvatskoj književnosti – Umjetne suze Milka Valenta – na pretposljednjoj tribini S knjigom na ti!, a u listopadu i studenom, u Mjesecu hrvatske knjige, očekuju nas gostovanja Julijane Matanović i Veljka Barbierija. Ove jeseni osnivamo i prvi čitateljski klub u našoj knjižnici, a kako mu se možete pridružiti, saznat ćete na tribini i predstavljanju knjige O čitateljskim grupama Ivane Bašić. U Područnoj knjižnici Galženica nastavljaju se ugodna jutarnja književna druženja „S poštovanjem“, a ove godine u toj se lokaciji možete opet priključiti nagradnoj igri, ovaj put tematski vezanoj uz obilježavanje 200. obljetnice rođenja Ivana Mažuranića, te osvojiti besplatno godišnje članstvo u knjižnici. U četvrtak 23. listopada i naša se knjižnica pridružuje nacionalnoj akciji Čitajmo zajedno, čitajmo o ljubavi pa će tako biti organizirana čitanja na otvorenom za učenike osnovnih i srednjih škola. Tijekom Mjeseca hrvatske knjige prvašići već tradicionalno imaju besplatan upis, a kako bi postali pravi čitači, dobivaju Čitatovnicu – čitateljsku putovnicu – koja se popunjava tijekom godine žigovima za svaku pročitanu knjigu, a najboljim čitačima slijede i nagrade! U listopadu će djeca pod vodstvom knjižničarki Dječjeg odjela pokušati sastaviti najdužu ljubavnu rečenicu na svijetu i rukama napraviti srce oko zgrade Pučkog otvorenog učilišta u akciji Ruke isprepliću srce – riječima pišemo ljubav. Za tinejdžere u pripremi je radionica Blackout poezije, a sva se djeca – članovi Dječjeg odjela – mogu uključiti i u Nacionalni kviz za poticanje čitanja Ljubav za početnike. Za roditelje i odgajatelje počinje novi ciklus psihoedukativnih radionica pod vodstvom stručnih pedagoga . A to još nije sve… Jesen nam donosi i obilje novih naslova kojima knjižnica redovito obogaćuje fond knjiga namijenjen korisničkoj posudbi, ali i korištenju u prostoru knjižničnih čitaonica. Stoga uživajte u druženju s knjigom kroz čitanje, ali i putem događanja koje pripremamo za vas – za svačiji ukus i za svačiji interes bit će ponešto, što će nadamo se pomoći u razvedravanju ovog kišnog jesenskog razdoblja koje je pred nama.

Skip to content