Lička Majka od Utjehe – predstavljanje i projekcija filma

U sklopu adventskih događanja u Gradskoj knjižnici Velika Gorica na samom početku prosinca već tradicionalno predstavljamo projekt digitaliziranog snimanja hrvatske mariološke baštine. Naši su gosti dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek i prof. Alojzije Prosoli koji će u ponedjeljak 2. prosinca 2019. u 19.00 sati u Središnjem odjelu za odrasle uz predavanje predstaviti film „Lička Majka od Utjehe“. „Lička Majka od Utjehe“ 11. je po redu znanstveno-obrazovni film u okviru spomenutog projekta, a u njemu je prikazano štovanje Bogorodice u sakralnoj, književnoj, glazbenoj, povijesno-umjetničkoj i etnološkoj baštini na području Gospićko-senjske županije. Posebna pozornost posvećena je spomenicima srednjovjekovne Like, glagoljskim misalima, glagoljskim kamenim natpisima, rekonstrukciji glagoljaškog pjevanja. Upoznajemo i raritetne sakralne predmete iz stare Krbavske i Modruške biskupije, ali i živu pobožnost današnjice. Obilazimo i najpoznatije povijesne utvrde Modruša, Nehaja, Sokolca, Cetingrada, Drežnik-grada i dr. Film pokazuje brojne prirodne ljepote Velebita, Kosinjske doline, rijeka Mrežnice, Dobre, Like, Slunjčice, Korane, Rastoka, kanjona Zrmanje, Plitvičkih jezera, izvora Gacke i dr. Uz melodije srednjovjekovnih glagoljaških pjesama, slušamo i izvorne ličke etno-instrumente: ličke dvojnice i frulu. Film traga za davnim korijenima Like i njenim srednjovjekovnim sjajem kad su krajem 15. st. Kosinj, Modruš i Senj među prvim mjestima u Europi imali svoje glagoljske tiskare i štamparske strojeve.

Projekt je pod pokroviteljstvom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora i Vijeća za kulturu Hrvatske biskupske konferencije.

Lička Majka od Utjehe

Predavanje uz projekciju filma

Sudjeluju: dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, scenaristica i redateljica filma, voditeljica projekta „Digitalizirano snimanje hrvatske mariološke baštine“ i prof. Alojzije Prosoli, producent filma

Ponedjeljak, 2. prosinca 2019. u 19.00 sati

Gradska knjižnica Velika Gorica

Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Skip to content