Kraj revizije u Središnjem odjelu za odrasle – od 7. studenoga 2016. knjižnica je ponovno otvorena za korisnike

Revizija knjižnog fonda u Središnjem odjelu za odrasle bliži se kraju i knjižnica ponovno otvara svoja vrata za korisnike u ponedjeljak 7. studenoga 2016. Tijekom opsežnog i zahtjevnog posla obrade preko 60.000 svezaka knjiga svaki je svezak trebalo pregledati, odrediti mu mjesto u fondu, označiti pečatom, vratiti ga na policu ili spremiti u kutiju, odlučiti o knjigama koje će se otpisati pa donirati (i kome), te po potrebi popraviti, zalijepiti, staviti nove oznake ili datumnike… jednom riječju, u knjižnici se tijekom rujna i listopada odvijao stručni knjižničarski posao iza kulisa, samo u mnogo većem opsegu od uobičajenog, jer revizija fonda, koju je naša knjižnica zakonski dužna napraviti svakih deset godina, treba biti provedena podrobno i temeljito. Odrasli korisnici su tijekom revizije vratili gotovo 4.000 svezaka knjiga koje su razdužene u Dječjem odjelu na čemu zahvaljujemo kolegicama. U predvorju Pučkog otvorenog učilišta svakodnevno je bila postavljena improvizirana čitaonica novina i časopisa za vjerne čitače Središnjeg odjela za odrasle te smo svakodnevno bili otvoreni za sve upite korisnika putem telefona i e-maila.

Od početka studenog u Središnjem odjelu za odrasle korisnici će ponovno moći posuđivati i razduživati knjige, čitati novine i časopise, koristiti računala za pristup internetu i tihi rad te koristiti čitaonicu. Većina hit naslova vraćena je tijekom protekla dva mjeseca i pune su ih police i preporučni stolovi u knjižnici, a uskoro će korisnicima biti na raspolaganju i najnoviji naslovi domaćih nakladnika.

S obzirom na to da se revizijom stječe detaljan uvid u stanje knjižnog fonda, ne samo brojčano, nego se ustanovljava u kakvom su fizičkom stanju knjige, te s obzirom na to da smo uočili da je velik broj knjiga uništen nepažnjom korisnika – mrlje različitog porijekla, raznim tekućinama zalivene knjige, preklopljeni rubovi stranica umjesto korištenja straničnika, išarane knjige, poglavito lektirni naslovi, ali i knjige koje služe kao stručna literatura – apeliramo na sadašnje i buduće korisnike knjižnice da knjige prilikom čitanja i korištenja čuvaju od oštećenja jer je stanje posuđenih knjiga odgovornost korisnika te je za oštećenu knjigu potrebno u zamjenu donijeti novi primjerak iste.

Svim korisnicima zahvaljujemo na strpljenju u protekla dva mjeseca te ih sa zadovoljstvom pozivamo u Središnji odjel za odrasle na nova knjiška druženja!

Skip to content