Književni susret Nagovor na poeziju

U Mjesecu hrvatske knjige 2021. trebao se održati pjesnički susret Nagovor na poeziju s Evelinom Rudan i Miroslavom Kirinom te moderatoricom Romanom Perečinec koji smo zbog epidemioloških razloga bili primorani otkazati.

Veseli nas da će se u srijedu, 27. travnja u 18.30 sati, održati najavljeni Nagovor na poeziju koji će nas upoznati sa značajnim imenima suvremene domaće pjesničke scene.

Ugostit ćemo Evelinu Rudan, prošlogodišnju dobitnicu nagrade Ivan Goran Kovačić za zbirku “Smiljko i ja si mahnemo”, objavljene 2020. godine u izdanju Frakture. Napisana na istarskoj čakavštini, ova simpatična i emotivna zbirka posveta je Istri i istarskom dijalektu, ali i djetinjstvu, odrastanju, prijateljevanju, te se, iako uz svaku pjesmu dolazi i rječnik dijalektalizama, sasvim ugodno može čitati i bez njega.

Drugi gost je Miroslav Kirin, idejni začetnik i jedan od urednika antologije “Banijska književna antologija” u kojoj je zastupljeno 38 autora i autorica poezije i proze koja je tematski ili zemljopisno vezana uz područje nedavnim potresom razorene Banije. Poslije razornog potresa 29. 12. 2020. kada je nepovratno uništen dio materijalne kulturne baštine Petrinje i cijele Banije, reagirali su glasovi banijskih pjesnika i pjesnikinja – pjesnik, prevoditelj i prozaist Miroslav Kirin svakodnevno je objavljivao njihove pjesme na društvenim mrežama, ističući i time spašavajući onu nematerijalnu, književnu baštinu, promovirajući tako u javnosti manje ili više poznate autore i autorice s područja Banije. Potpomognuta velikim interesom javnosti i združenim uredničkim naporima Miroslava Kirina i Borisa Vrge “Banijska književna antologija” objavljena je ove jeseni u izdanju Hrvatskog P.E.N.-a i Meandar Medije. Osim rada na antologiji, Miroslav Kirin u izdanju Naklade Ljevak upravo objavljuje i novu zbirku proznih zapisa “Babanija” o čemu će također biti riječi.

Susret će moderirati književna promotorica i prevoditeljica Romana Perečinec.

Veselimo se susretu!

Skip to content