Književna večer posvećena Renéu Matoušeku

U srijedu 20. studenoga 2019. knjižnica će ugostiti književnika Tomislava Šovagovića koji će nam predstaviti svoju kratku prozu, novelu naslovljenu „33“. Novela s haikuom, kako kaže Šovagović, napisana je u spomen na ubijenoga vukovarskog, ali i velikogoričkog pjesnika Renéa Matoušeka.

René je u Velikoj Gorici proveo svoje mladenačke, studentske i formativne godine, objavio prvu zbirku poezije u nakladi velikogoričke biblioteke Albatros, i bio jedan od aktivnih pokretača kulturnog života u Velikoj Gorici te uključen u brojne aktivnosti mladih. Profesionalni put odveo ga je zatim u mjesto Žegar pored Obrovca, gdje je radio kao stomatolog, a u samo predvečerje domovinskog rata, 1990. godine vratio se u rodni Vukovar. U doba najvećih ratnih stradanja grada uz Sinišu Glavaševića izvještavao je o stanju u Vukovaru, a nakon pada grada, 19. studenoga 1991., s ostalim zarobljenicima odveden je u Veleprometovo skladište na vukovarskom Sajmištu gdje je i pogubljen. Kada se to dogodilo, René je imao 33 godine, što evocira i naslov novele Tomislava Šovagovića „33“.

Šovagovićeva kratka proza nagrađena je 2017. godine na natječaju Ogranka Matice hrvatske Vukovar za kraće književno djelo o Hrvatskom domovinskom i obrambenom ratu. Kako sam autor govori, priču o Renéu ispričao je kao da je riječ o izgubljenom dnevniku, nađenom 26 godina kasnije. Pozivamo vas stoga u Gradsku knjižnicu Velika Gorica da kroz ovu istodobno potresnu i neobično koncipiranu priču bolje upoznate pjesnika na kojeg je sjećanje i dalje živo u srcima naših sugrađana i čija tragična sudbina, ali i njegov životni duh, talent i entuzijazam neće ostati zaboravljeni. Susret će se održati u Središnjem odjelu za odrasle s početkom u 19.00 sati.

Tomislav Šovagović rođen je u Šibeniku, 16. prosinca 1976. godine. Sin Josipa i Jadranke, Evin brat, Josipov i Katarinin ujak, diplomirani novinar i teolog.  Autor je pet knjiga, a prvijenac, zbirka priča „Rudnik čvaraka“ (Mozaik knjiga, 2012.), nagrađena je nagradom „Ivan i Josip Kozarac“ za knjigu godine 2012. u Vinkovcima. Objavio je i zbirke priča „Cesta knezova bribirskih“, „Ispod skala“ i „Latifundija“ te roman „Mangan“. Dobitnik tridesetak nagrada za poeziju, prozu i novinarstvo. Živi i radi u Zagrebu. Član je Društva hrvatskih književnika.

René Matoušek – jedna priča iz pera Tomislava Šovagovića

Predstavljanje novele „33“ o pjesniku Renéu Matoušeku

Gost: Tomislav Šovagović, književnik i novinar

U srijedu, 20. studenoga 2019., u 19.00 sati

Gradska knjižnica Velika Gorica

Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Skip to content