Književna tema: Afganistan

ukradeno lice

Ukradeno lice : svjedočenje mlade Afganistanke / Latifa

Latifa je mlada djevojka iz Afganistana, koja u ovoj knjizi svjedoči o životu za vladavine talibana, ali i o svojoj borbi za slobodu, prava i dostojanstvo afganistanskih žena. Zajedno sa nekoliko članova svoje obitelji uspjela je nelegalno napustiti zemlju i europskim medijima prenijeti svoja bolna iskustva. Knjigu je napisala uz pomoć Šakebe Hašemi, žene koja je posvetila život borbi za prava afganistanskih žena.

tri šalice čaja

Tri šalice čaja : izvanredno osobno putovanje u službi mira --- izgradnjom škole po škole / Greg Mortenson i David Oliver Relin

Primjer da ponekad neuspjesi dovode do velikih postignuća je neuspio pokušaj Grega Montersona iz 1993 da se popne na K2, drugu najvišu planine na svijetu. Zanimljivo da je Greg Monterson za taj pothvat bio i dodatno motiviran – želio je odati počast preminuloj sestri tako što će na vrhu planine ostaviti njezinu ogrlicu. No iznenada se razbolio i sedam tjedana proveo u malom pakistanskom selu Korphe. Siromašnim seljacima, koji su mu zapravo spasili život, obećao je da će sagraditi školu, no taj poduhvat je bilo mnogo teže ostvariv nego što se nadao, ponajprije zbog lokalne korupcije i globalne netrepeljivosti.No Monterson nije čovjek koji lako odustaje, i njegov projekt je izrastao u Institut Centralne Azije i koji dosada broji pedesetak izgrađenih škola po pakistanskim i afganistanskim selim. U knjizi Tri šalice pratimo uzbudljivu humanitarnu priču, čiji glavni lik, Greg Mortenson, posjeduje nevjerojatnu tvrdoglavost, strpljenje i šarm, i gotovo bez prebijene pare uspijeva sakupiti dovoljno novaca da bi izvršio obećano. Montersonu ne pada ništa teško jednom kad spozna da je darovit za gradnju škola i stvaranje novih prijatelja u ledenim visinama Karakoruma i udaljenim pustinjama Waziristana. Tri šalice čaja je očaravajuća i napeta knjiga koja će podjednako osvojiti čitateljska srca zanimljivim opisima neprijateljstava i neobičnih prijateljstava. Suautor Tri šalice čaja David Oliver Relin pomno opisuje Mortersonove napore stvarajući snažne portrete seoskih starješina, prevaranata, filantropista, mudžahedina, Talibana, ambicioznih učenica i najčešće običnih i poštenih muslimana. Mortenson i Relin promoviraju ideju da se Sjedinjene Američke Države umjesto oružane borbe protiv islamskog ekstremizma trebaju ublažavati siromaštvo i omogućavati razvoj obrazovanja, pogotovo djevojčicama. Relin piše kako se Mortenson borio protiv terorizma upravo onako kako njegova domovina nije željela -. izgradnjom cesta, kanalizacija i škola, u dijelu svijeta gdje se na sve američko ,svakako ne bez razloga, gleda neprijateljski, i baš je zato ova knjiga naposljetku i postala planetarno popularni bestseler..

utvrda s devet

Utvrda s devet kula : obiteljska priča dječaka iz Afganistana / Qais Akbar Omar

Autobiografski roman koji govori o odrastanju u Afganistanu između stalnih ratnih sukoba, u vrijeme kada su eksplozije i stradanja na ulicama uobičajena stvar, a svatko tko ima obje ruke i noge smatra se sretnikom. Kabul je sedmogodišnji dječak čije je djetinjstvo ispresjecano društvenim nemirima i ratovima: nakon sovjetske okupacije i kratkog perioda mira, Afganistan dolazi u ruke mudžahedina, čime započinje građanski rat, koji prisiljava Kabulovu obitelj na skrivanje u skloništu i konačno na odluku o bijegu. No postavlja se pitanje: je li opasnije bježati iz Afganistana ili ostati u njemu?

kabulske lastavice

Kabulske lastavice / Yasmina Khadra

Roman govori o životu Mohsena i njegove prelijepe žene Zunaire nakon dolaska talibana na vlast. Smještajući radnju u apokaliptično okruženje Kabula, ovaj suvremeni alžirski pisac stvara elegičnu priču o ljudima koju pokušavaju sačuvati ljudskost u sredini u kojoj je zadovoljstvo smrtni grijeh. Roman je doživio velik uspjeh širom svijeta.

U moru žive krokodili

U moru žive krokodili : istinita priča Enaiatollaha Akbarija / Fabio Geda

Istinita pripovijest o afganistanskom dječaku Enaiatollahu Akbadiu koji bježi pred talibanskim represivnim sustavom i pokušava pronaći novi dom. Njegovo putovanje preko Pakistana, Irana, Turske, Grčke i konačno Italije je nepredvidivo, neizvjesno i nadasve opasno. Putuje sam, nezaštićen, bez sredstava ili poznavanja jezika zemalja kroz koje prolazi. Torino je krajnja postaja i mjesto gdje će živjeti, a takvo mjesto “prepoznaješ po tome što odatle ne želiš otići. Zaista, ne zato što je savršeno. Ne postoje savršena mjesta. Ali postoje mjesta gdje ti nitko ne želi nauditi.”

Kabulska škola ljepote

Kabulska škola ljepote / Deborah Rodruguez u suradnji s Kristin Ohlson

Američka frizerka Deborah Rodriguez stigla je 2002. u Kabul kao volonterka. Ubrzo je primjetila da Afganistanke pokazuju interes za uljepšavanje, pa je pomoću donacija većeg broja kozmetičkih kuća otvorila Školu ljepote. Dok se učenice upoznaju s kozmetikom Deborah upoznaje njihove običaje i kulturu i postaje bolno svjesna teškog društvenog položaja afganistanskih žena. Njeni memoari istodobno su i vesela i dirljiva priča o susretu s Afganistankama koje su se unatoč svim nedaćama odvažile postati snažne, neovisne žene.

a planine su odjekivale

A planine su odjekivale (I odjeknuše gore) / Khaled Hosseini

Nakon što je svojoj djeci ispričao tradicionalnu priču o ljubavi i žrtvovanju, siromašni Sabur otputuje s kćerkicom Pari u Kabul kako bi je prodao jednom bogatašu. Kroz tu epizodu i životne priče pojedinih članova obitelji, koje se odvijaju u Kabulu, Parizu, San Franciscu i grčkom otoku Tinosu od sredine 20. stoljeća do 2010. godine, pisac donosi kompletnu povijest cijele jedne obitelji u kojoj je vidljivo kako odluke koje se donose imaju dalekosežne posljedice kroz generacije, obilježene činima ljubavi, požrtvovnosti i časti, ali i boli i izdaje…

gonič zmajeva

Gonič zmajeva / Khaled Hosseini

Ovo je prvi roman afganistanskog pisca Hosseinija koji je do sada preveden na više od dvadeset jezika, a prava za film odavno su prodana. U središtu romana je priča o životu i odrastanju nepismenog afganistanskog dječaka ispričana od njegovog najbližeg prijatelja kojega životni put vodi od Kabula do Pakistana, a potom u San Francisco. Uz dirljivu priču o dječačkom prijateljstvu nepismenog Hasana i Amira koji je pripadnik izuzetno imućne obitelji, kroz roman se razvija priča o jednoj nesretnoj zemlji uništenoj sovjetskom okupacijom i talibanskim režimom.

tisuću zarkih sunaca

Tisuću žarkih sunaca (Hiljadu žarkih sunaca) / Khaled Hosseini

Kroz život dviju žena priča pokriva tri desetljeća antisovjetskog džihada, civilnog rata i tiranije talibana u Afganistanu. Mariam, nezakonita kći bogatog biznismena prisiljena je u svojoj petnaestoj godini života udati se za četrdesetogoišnjeg Rasheeda, čija brutalnost kroz brak raste. Osamnaest godina kasnije Rasheed uzima za novu ženu četrnaestogodišnjakinju Lailu, djevojku bez izbora nakon smrti roditelja. U sjeni rata Mariam i Laila od suparnica postaju saveznice u borbi s Rasheedom čiju nasilnost podupire šerijatsko pravo. Hosseini daje prikaz patrijarhalnog despotizma gdje su žene ovisne o svojim očevima, muževima, sinovima i gdje je njihov put ka socijalnom statusu ovisan o rađanju muškog djeteta. Potresan prikaz Afganistana, ali i lirska evokacija života i nade njegovih glavnih likova.

samira i samir

Samira & Samir / Siba Shakib

Autorica je rođena u Teheranu, a živi u Njemačkoj i bavi se filmom, pisanjem i politička je aktivistkinja. Prvi roman “U Afganistan Bog dolazi samo plakati ” nagrađen je PEN-ovom nagradom i preveden na dvadesetak jezika. Ovaj je roman priča o mladoj Afganistanki Samiri koju od rođenja otac predstavlja i odgaja kao dječaka Samira. Samir uči loviti, jahati i pucati, a kada otac pogine postaje glava obitelji. Problemi nastanu kada se Samir/Samira zaljubi… Bez obzira kojeg je Samir/Samira spola, i bez obzira što radio/radila, mijenja shvaćanje uloge određenog spola u jednom tradicionalnom društvu.

dani straha

Dani straha / Daniele Mastrogiacomo

Daniele Mastrogiacomo je novinar lista La Repubblica koji je u ožujku 2007. želio intervjuirati visokog talibanskog vojnog zapovjednika. Zajedno s kolegom i prevoditeljem Ajmalom Naqshbandijem i vozačem Sayedom Aghom uputio se na jug Afganistana gdje su sva trojica oteta. Dva tjedna nevjerice, straha, očaja i nade za Mastrogiacoma su završila kad je razmijenjen za talibanske zarobljenike, no Sayeda i Ajmala talibani su pogubili. Ovom knjigom autor je želio sačuvati sjećanje na potresno iskustvo i dvojicu ljudi s kojima je dijelio patnje zatočeništva.

kratka-setnja-hindukusom

Kratka šetnja Hindukušom / Eric Newby

Izuzetno duhovit i uzbudljiv putopis o pustolovinama sredovječnog Engleza koji, nakon nezadovoljavajućeg posla u modnoj industriji, osjeti „zov divljine“ te se uputi na ekspediciju u Afganistan, preko mora, rijeka i neprohodnih planina, gotovo bez ikakve pripreme i predznanja o onome što ga čega. Probijajući se kroz slabo poznate i divlje predjele, on opisuje neobične, zabavne i šaljive događaje, ljude i krajeve na koje nailazi. Djelo je National Geographic uvrstio među dvadeset najboljih pustolovnih knjiga svih vremena.

u afganistan bog dolazi jos samo plakati

U Afganistan Bog dolazi još samo plakati : priča Shirin-Gol / Siba Shakib

Prigodom jednoga od svojih brojnih putovanja u Afganistan, iranska snimateljica dokumentarnih filmova u jednome izbjegličkom logoru susrela je junakinju ovoga romana, Shirin-Gol, koja joj pripovijeda o svom životu – tipičnoj sudbini afganistanskih žena, određenoj stotinama godina starom i zapečaćenom tradicijom. Odrasla je u siromaštvu, vjerovanju u Kuran, i odgojena u duhu islamskih predodžaba o ženi. Kad Rusi upadaju u njezinu zemlju, ona je još mala djevojčica. Njezin otac i braća povlače se u brda i priključuju mudžahedinskom pokretu, dok sestre krše pravila, podižu veo i zavode ruske vojnike, ali samo zato da bi ih mogle ubiti. Nakon što im je selo razoreno, žene bježe u glavni grad Kabul, gdje Shirin-Gol mora pohađati rusku školu, što će se odraziti na njezino sazrijevanje. Kao djevojka stupa u brak s muškarcem kojemu je dodijeljena u ime kartaškoga duga, potom proživljava brojne progone i nasilja, da bi naposljetku bježala od talibanskoga režima…

Skip to content