Knjigom oko svijeta – Japan

Japan specifično slavi buđenje proljeća. Nestrpljivo dočekuje tradicionalni praznik Sakura ili dan cvatnje drveta trešnje, posebne vrste Japanske trešnje. Ono što svake godine zadivljuje stanovnike Japana su cvjetovi ovog drveta, čije pupoljke i latice s nestrpljenjem očekuju svake sezone pa se u vrijeme cvatnje ne planiraju važni sastanci, kongresi ili sajmovi, nego se odlazi u parkove i jednostavno uživa u promatranju otvaranja latica trešnje. Simbolički, u Japanu se cvjetanje trešnje povezuje s prolaznošću… ljepote, mladosti, trenutka…

Doba trešnjinog cvijeta u Japanu počinje sredinom ili krajem ožujka u Kyūshū a zatim se premješta prema sjeveroistoku i početkom svibnja stiže u Hokkaido.
Gotovo polovicu svih stabala u japanskom gradovima čine stabla trešnje, tako da u to doba nastaje nestvarno lijepo more cvjetova trešnje.
U izlogu Područne knjižnice Galženica od 1.do 15. ožujka 2017. godine, kao uvod u proljetno doba koje je tako značajno za Japan, možete pogledati izložbu iz ciklusa KNJIGOM OKO SVIJETA, a tema su japanski pisci i njihova djela koja možete pronaći na našim policama.

Skip to content