Knjige tjedna na portalu Kronike Velike Gorice u kolovozu 2021.

Podsjetite se koje su knjige bile KNJIGE TJEDNA tijekom kolovoza 2021. objavljene na popularnom velikogoričkom online portalu Kronike Velike Gorice. Književne preporuke za vas pišu knjižničarke Gradske knjižnice Velika Gorica: Ivana Grubačević, Dražena Petrišić, Morana Peranić, Anamarija Horvatinčić i Anja Kaltnecker.

5. kolovoz 2021

Čitam, da se pročitam

Čitam, da se pročitam : deset razloga za čitanje knjiga u digitalno doba / Miha Kovač

Današnje je doba obilježeno brojnim i široko dostupnim audiovizualnim sadržajima koje svakodnevno konzumiramo s velikih i malih ekrana. U takvim se okolnostima stječe dojam da tradicionalnije aktivnosti, poput čitanja knjiga, polako ali sigurno tonu u zaborav. No, je li to samo površna procjena? Isplati li se boriti za čitanje danas kad je sve ionako već dostupno na zaslonima računala i pametnih telefona? Autorov je odgovor jasno i kategorično DA. Njegov afirmativan stav o čitanju knjiga unatoč suvremenim medijima potkrijepljen je brojnim i provjerenim primjerima iz znanosti i svakodnevnog života. Kroz deset konkretnih razloga on donosi snažnu i jasnu poruku o važnosti čitanja, ali i implementaciji te tradicionalne prakse u izazovima suvremenog, digitalnog doba.

12. kolovoz 2021

mi žene smo uvijek dobro

Mi žene smo uvijek dobro / Ana Penyas

Roman u stripu “Mi žene smo uvijek dobro” (2017.), u kojem autorica daje glas svojim bakama i svim onim “nevidljivim ženama” poslijeratnog razdoblja u Španjolskoj, nagrađen je španjolskom Nacionalnom nagradom za strip (Premio Nacional del Cómic) 2018. godine. Ovaj strip osvojio je i međunarodnu nagradu za strip FNAC-Salamandra Graphic 2017. Ana Penyas proglašena je najboljom mladom grafičkom umjetnicom na Sajma stripa u Barceloni 2018.

19. kolovoz 2021

Mudrost vukova

Mudrost vukova : kako razmišljaju, planiraju i skrbe jedni o drugima / Elli H. Radinger

Knjiga koja ruši stereotipe o vukovima kao samotnjacima koji preživljavaju sva iskušenja divljine ili opasnom čoporu koji predstavlja opasnost za sve oko njih. Za iskusnu dugogodišnju proučavateljicu svijeta vukova, ova knjiga predstavlja način da nam približi svoja iskustva i spoznaje o vukovima kao mudrim životinjama, sklonima životu u zajednici u kojoj se poštuje hijerarhija, ali ne pod svaku cijenu, veseli se i igra s mladima, a temelj joj je vrsna organiziranost i predanost vučjoj obitelji. Empatija i suosjećanje vukova, važne posljednje odluke koje donose ženke, a ne mužjaci, čežnja za zavičajem, strpljivost u svim situacijama su njihove osobitosti zbog kojih se više na vukove ne bi trebalo gledati na stari način, prepun bojazni i sumnji, već na zajednicu od koje i ljudi mogu nešto naučiti.

26. kolovoz 2021

Pleme spiljskog medvjeda

Pleme spiljskog medvjeda / Jean M. Auel

Prva knjiga iz epske serije Djeca Zemlje, o Ejli, kromanjonki koju nakon potresa kao napuštenu djevojku nalaze neandertalci i odgajaju je u plemenu Spiljskog Medvjeda u kojem ona iz djevojčice stasa u djevojku i ženu. Topao i uzbudljiv roman koji je doživio svjetski uspjeh.

Skip to content