KNJIGE TJEDNA NA KRONIKAMA VG U SRPNJU

Podsjetite se koje su knjige bile KNJIGE TJEDNA tijekom srpnja 2021. objavljene na popularnom velikogoričkom online portalu Kronike Velike Gorice. Književne preporuke za vas pišu knjižničarke Gradske knjižnice Velika Gorica: Ivana Grubačević, Dražena Petrišić, Morana Peranić, Anamarija Horvatinčić i Anja Kaltnecker.

1. srpanj 2021

priča o jednoj obitelji

Priča o jednoj obitelji / Rosa Ventrella

Roman se odvija u najsiromašnijem dijelu Barija, na talijanskom jugu. Maria De Santis, nadimka Zlo Sjeme, buntovna je i nepredvidiva, pomalo drska djevojčica egzotičnog izgleda. Živi u obitelji gdje otac, ribar, lijep koliko i nasilan. Okružena oskudicom, u učenju je ugledala jedini spas. S njom u školskoj klupi sjedi Michele, debeljuškasti dječak čija je obitelj “zabranjena” njenoj. Ipak, ona se postepeno zbližava s dječakom, koji također živi s nasilnim ocem, a njihov odnos prerasta u pravo prijateljstvo. No Mariji otac nije dozvoljavao da bude u njegovu društvu, tako da je njihovo prijateljstvo bilo tajno, a kada se ono pretvorilo u ljubav, i ona se morala tajiti…

8. srpanj 2021

Stranci / Chris Pavone

Kate Moore napušta dugogodišnju karijeru kako bi se posvetila obitelji i započela nov život u Luxembourgu, gdje se njezinu suprugu Dexteru pružila unosna poslovna prilika. Njezina stvarnost postaju kućanski poslovi, briga o djeci, jutarnje kave u društvu drugih majki, putovanja vikendom, ali i intenzivna, neprestana dosada. Osim toga, Kate skriva i jednu užasnu tajnu, no čini se i kako njezin suprug, prilično misteriozan kad je posao u pitanju, nije posve iskren. Upoznavši jedan američki par, koji joj se sve više doima sumnjivim, Kate započinje istragu koja će otkriti niz prijevara i laži. Strahujući da njezina dosad vješto skrivana prošlost ne izađe na vidjelo, istovremeno uviđa da ni njezina obitelj nije onakva kakvom ju je smatrala.

15. srpanj 2021

i djeca njihova za njima

I djeca njihova za njima / Nicolas Mathieu

Glavni lik romana ovog suvremenog francuskog pisca je Anthony, četrnaestogodišnjak nesvjestan svog tradicionalnog zaleđa, kao i povezanosti s labilnim ocem alkoholičarom. Prateći ga u razdoblju od ljeta 1992. do ljeta 1998. godine, suptilnim pristupom autor uranja u siromaštvo zapuštenog industrijskog grada na istoku Francuske s aluzijama na ekonomsku i intelektualnu deprivaciju. Također, postoji i važan rasno-segregacijski aspekt koji se očituje u referencama na imigrantsku populaciju Magreba. Roman je u svojoj konačnici priča o sazrijevanju jednog dječaka pod paskom nasilnog no, istodobno, tankoćutnog oca i majke opterećene osjećajem potraćene mladosti. Za ovo djelo autor je 2018. godine dobio najprestižniju francusku književnu nagradu Prix Goncourt.

22. srpanj 2021

sapice

Šapice / napisao Slavko Sobin ; ilustrirao Patricio Alejandro Aguero Marino

Topla i poučna priča o važnosti prijateljstva, toleranciji i prihvaćanju drugačijih, o važnim stvarima koje treba naučiti u najranijoj dobi. Kad se jednog dana na ulici sretnu dva psa, jedan mali, ulični, ničiji, a sretan i jedan kućni, dobro odgojeni, nezadovoljan s onim što ima bit će to početak jednoga velikog prijateljstva!

29. srpanj 2021

asimetrija

Asimetrija / Lisa Halliday

Ovaj roman prvijenac formiran je u tri veće tematski zaokružene cjeline. U prvom dijelu naslovljenom Ludost pratimo upoznavanje i zbližavanje dvoje naizgled nespojivih individua. Mlade Alice, zaposlene u izdavačkoj kući, djevojke sa skrivenim spisateljskim ambicijama te gotovo trostruko starijeg kultnog pisca Ezre Blazera, ovjenčanog najvećim književnim nagradama. Njihova druženja prerastaju u ljubavnu vezu u kojoj Alice dobiva pažnju iskusnog muškarca i impresivnog pisca, a Ezra njezinu mladost i udivljenje. U drugom dijelu Ludilo Džaafari putuje bratu Samiju u grad Sulejmaniju u Kurdistanu, pritom ga sigurnost zaustavlja te on zaglavljuje na aerodromu u Velikoj Britaniji. Dok pokušava dobiti prolaz, saznajemo tešku sudbinu onog dijela obitelji koji je ostao u Iraku i odbio iseliti u SAD. Treći dio Ploče za pusti otok Ezre Blazera zamišljen je kao snimka radioemisije BBC-a u kojoj znameniti pisac govori o svojim glazbenim afinitetima, kao i o svojim životnim iskustvima i ljubavima. Roman je to sugestivnih karaktera, osobito vremešnog pisca čija karizmatična osobnost zaokružuje i objedinjuje roman.

Skip to content