Knjige kolovoza 2021. – najposuđivanije

Najposuđivanije u kolovozu: beletristika, popularna znanost te knjiga za djecu i mlade..

Beletristika:

dar prošlosti

Dar prošlosti / Fiona Valpy

Pariz, 1940. godine

Nacisti su okupirali grad, a tri mlade švelje vode svoje živote kako najbolje znaju i mogu. No sve tri skrivaju tajne. Ratom pogođena Mireille bori se na strani pokreta otpora, Claire je zaveo njemački časnik, a Vivienne je upletena u nešto što ni jednoj od njih ne može otkriti.

Dvije generacije poslije, Claireina unuka Harriet, Engleskinja, dolazi u Pariz, sama i nesigurna, u očajničkoj potrazi za vezom sa svojom prošlošću. Živeći i radeći u istoj zgradi u Rue Cardinale, doznaje istinu o svojoj baki – i sebi – te razotkriva obiteljsku povijest koja je mračnija i bolnija nego što je ikad zamišljala.

U vrijeme rata tri se švelje suočavaju s nemogućim odabirima kad ih njihove tajne aktivnosti dovode u veliku opasnost. Spojene odanošću, ugrožene izdajom, mogu li preživjeti najmračnije povijesno doba bez teških posljedica?

Popularna znanost:

bijes

Bijes / Bob Woodward

U 17 snimljenih razgovora s Woodwardom u razdoblju od sedam burnih mjeseci, predsjednik daje nevjerojatno slikovit uvid u svoj um, a rezultat je autoportret koji je jednim dijelom demanti, a jednim ratoborna razmjena pomiješana s iznenađujućim trenucima sumnje kad komentira opasnosti koje prijete njegovu mandatu i ono što naziva “dinamitom iza svakih vrata”. U ključnim točkama Bijes pokazuje kako su se Trumpove reakcije na sve krize 2020. temeljile na instinktima, navikama i stilu koji razvio tijekom prve tri godine predsjedničkog mandata. Prisjećajući se prvih dana Trumpova mandata, Bijes otkriva napore ministra obrane Jamesa Mattisa, ministra vanjskih poslova Rexa Tillersona i ravnatelja američke Nacionalne obavještajne agencije Dana Coatsa da sačuvaju sigurnost zemlje dok predsjednik uništava svaki privid kolegijalnoga donošenja odluka o pitanjima nacionalne sigurnosti. Bijes je rezultat nekoliko stotina sati razgovora sa svjedocima iz prve ruke te bilješki, e-mailova, dnevnika, kalendara i povjerljivih dokumenata brojnih sudionika. Woodward je nabavio 25 dosad neobjavljenih privatnih pisama koja je Donald Trump razmijenio s vođom Sjeverne Koreje Kimom Jongom Unom. Za vezu dvojice državnih vođa Jong Un piše da je kao iz “filma fantastike.” Trump uvjerava Woodwarda da će pobijediti Covid-19 i gospodarsku kataklizmu. “Ništa se ne brini, Bobe. U redu?” rekao je Trump autoru u srpnju 2020. “Ništa se ne brini. Napisat ćemo još jednu knjigu. Vidjet ćeš da sam imao pravo.”

Knjiga za djecu i mlade:

čovpas priča o 2 gada

Čovpas : priča o dva gada / napisao i ilustrirao Dav Pilkey ; crteže obojio Jose Garibaldi

Autor poznatog serijala romana za djecu Kapetan Gaćeša ovog je puta mladim čitateljima pripremio stripove o Čovpasu – policajcu ljudskog tijela i pseće glave te njegovom najvećem neprijatelju, genijalnom mačku Frkiju. U trećem nastavku stripa junaka čeka dvostruka nevolja tako da će ovoga puta morati dvostruko više truda uložiti kako bi svladao svoje krznene neprijatelje i ostao vrhunski pas-policajac. Na kraju knjige je škola crtanja uz koju se može naučiti crtati junake iz stripa. Knjiga je namijenjena djeci osnovnoškolske dobi.

Skip to content