KNJIGA TJEDNA Alena Mornštajnova: Tihe godine

Knjigu o prošlosti i sadašnjosti jedne češke obitelji nazvanu “Tihe godine” donosi nam Alena Mornstajnova, autorica nagrađivane knjige “Hana” koja je ranije bila uvrštena u rubriku Knjiga tjedna. Putem višeperspektivnog pripovijedanja pratimo s jedne strane životnu priču oca obitelji, a s druge unutrašnji glas njegove kćeri. Pripovjedne linije se isprepliću iscrtavajući tajnovitu obiteljsku priču, da bi se tek na samome kraju razriješile nakon gotovo trideset godina prešućivanja. Kćer opisuje svoje odrastanje uz šutljivog, distanciranog oca koji joj ne iskazuje pažnju ni ljubav, jer pati zbog smrti svoje supruge koja je kćerku rodila u kasnoj dobi, potom oboljela i umrla. No otac osim žalosti za ženom, krije u sebi i drugu tešku bol – prema svojoj odbjegloj kćeri koja je silom prilika morala pobjeći na Zapad, prekinuvši sve veze s obitelji, a za koju sestra uopće ne zna…

Od trenutka kad joj se baka s bolesničke postelje obrati drugim imenom u djevojčici titra pitanje zašto ju je tako nazvala. Očevo objašnjenje nije ju zadovoljilo, već je izazvalo još više sumnji i traganja za odgovorima. Zašto je nekada sretan obiteljski život i kuća puna glazbe odjednom utihnula, a krhak odnos između oca i kćeri napukao do neizdrživosti saznajte čitajući roman kojim autorica potvrđuje svoje originalno pripovjedačko umijeće. Napisan istančanim pripovjednim stilom ovaj roman je čitateljska poslastica za ljubitelje ove vrste literature. Za objavljivanje knjige kod nas zaslužna je zagrebačka izdavačka kuca Hena.com, a za prijevod s češkog Sanja Milićević Armada, Članica Društva hrvatskih književnih prevodilaca.

Alena Mornštajnová (1963.) češka je spisateljica, prevoditeljica i profesorica engleskog jezika. Trenutno je najprodavanija spisateljica u Češkoj. Autorica je pet uspješnih knjiga i svojim debitantskim romanom “Slepá mapa” (2013.), koji je napisala s 50 godina, bila je u užem izboru za nagradu „Češka knjiga“ 2014. godine. Nakon toga izdala je romane “Hotýlek”

(2015.) i “Hana” (2017.) koji je požeo najveći uspjeh i nagrađen dvjema književnim nagradama: „Češkom knjigom“ 2017., u kategorijama Glavna nagrada i Studentska nagrada i nagradom „Databáze knih“ 2017. u kategorijama Knjiga godine i Nova knjiga. Njezina su djela prodana u velikom broju primjeraka i prevedena na dvanaest jezika. Novi roman “Tihe godine”(“Tiché roky” 2019.) prodan je u 35 000 primjeraka u vrlo kratkom roku.

-> Poveznica na ovotjednu KNJIGU TJEDNA na portalu KronikeVG <-

Skip to content