KNJIGA TJEDNA Piret Jaaks: Mamin zmaj

Ovoga tjedna su iz Dječjeg odjela naše knjižnice pripremili naslov pogodan za naše najmlađe. Riječ je o slikovnici estonske autorice koja prikazuje odnos djeteta i majke kroz oči djeteta.

Ovo je topla priča o emocijama koje leže u svima nama. O njima često ne pričamo, ali one su sastavni dio naših života i utječu na sve oko nas. Posebno je teško izraziti emocije u odnosu na djecu kao i stvoriti međusobni odnos prihvaćanja istih. I baš zbog toga je ova slikovnica toliko važna.

Kao što smo na početku istaknuli, slikovnica govori o odnosu djeteta i majke kroz oči djeteta. Ono opisuje kako u mami živi zmaj koji ponekad želi rigati vatru. On se često probudi kod svakodnevnih stvari poput prolivenog kakaa, rupice na maminoj novoj svečanoj haljini ili primjerice pekmeza na podu…

Iako slikovnica obrađuje temu o kojoj se rijetko govori, pogotovo u literaturi za najmlađe, zbog jednostavnog jezika i simpatičnog izričaja jako je dobro prihvaćena i kod roditelja i kod djece. Potiče na razgovor i podsjeća roditelje da način izražavanja njihovih emocija uvelike utječe na djecu. Jednostavne, pomalo apstraktne, ali šarene i privlačne ilustracije daju jednu notu zaigranosti i ublažavaju ozbiljnost teme.

O autorici

Piret Jaaks je estonska scenaristica i dramatičarka. Objavljuje književne i kazališne kritike, intervjue, osobne priče i druge članke za mnoge estonske medije. Poznatija je kao dramatičarka, ali piše i kratku prozu i dječje knjige. Članica je Saveza pisaca Estonije, Estonskog udruženja redatelja i dramatičara i Udruženja mladih autora.
Slikovnicu je ilustrirala Marju Tammik, a preveo Boris Vidović.

Pripremila: Morana Peranić

-> Poveznica na ovotjednu KNJIGU TJEDNA na portalu KronikeVG <-

Skip to content