Knjižnica je važna jer nije lažna – kako prepoznati lažne vijesti?

 Uz Dan hrvatskih knjižnica koji se tradicionalno obilježava svake godine 11. studenoga,  na obljetnicu nadnevka donošenja prvoga hrvatskog Zakona o knjižnicama kojim su postavljeni pravni temelji za planiran i sustavan rad i razvoj svih vrsta hrvatskih knjižnica te svih ključnih odrednica hrvatskoga knjižničarstva objavljujemo i dijelimo letkić o tome kako prepoznati lažne vijesti. Godišnje priznanje “Knjižnica godine” koje se dodjeljuje uz ovaj dan utemeljeno je 2010. godine.  Ovogodišnja dobitnica priznanja “Knjižnica godine” koju dodjeljuje Hrvatsko knjižničarsko društvo je Gradska knjižnica Marka Marulića iz Splita. Toga dana svi članovi Gradske knjižnice Marka Marulića Split mogu vratiti knjižničnu građu (u sve knjižnice u mreži GKMM-a) bez naplate zakasnine! Cilj je vraćanje knjiga u knjižnicu, gdje im je i mjesto, te davanje prilike novim čitateljima da ih pročitaju.

Priznanje “Knjižnica godine” se dodjeljuje najboljoj knjižnici za ostvarene iznimne rezultate u području kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama. Ove godine će se svečanost dodjele održati  11. studenoga 2022. u 12.30 sati u koncertnoj dvorani Hrvatskog doma, Tončićeva ulica 1, Split. Nakon kulturno-umjetničkog programa moći će se posjetiti Knjižnica Dalmatina – novi poetsko-glazbeni odjel GKMM-a sa Spomen sobom Ljube Stipišića Delmate i privatnom knjižnicom Jakše Fiamenga u Zagrebačkoj 4.

Pritiskom na link ispod, na stranicma Geotheovog instituta možete pročitati članak pod naslovom  Što knjižnice mogu učiniti protiv širenja lažnih vijesti?, autorice Samire Lazarović:

LINK: Što knjižnice mogu učiniti protiv širenja lažnih vijesti – Goethe-Institut Kroatien

Grafikon, “Kako prepoznati lažne vijesti” – objavio je Međunarodni savez knjižničarskih društava i ustanova IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions), preveden je na čak 40 jezika, a često se citira kao primjer nove medijske kompetencije knjižnica. Knjižnice nisu u cijelosti opremljene za borbu protiv lažnih vijesti. No, ispunjeni su preduvjeti da se u toj borbi primjenjuju sve učinkovitija sredstva.

Kako_prepoznati_lažne_vijesti_(How_To_Spot_Fake_News) (1)
Skip to content