Ja vjerujem: poezija religioznog nadahnuća – predstavljanje knjige Vladimira Nazora

U utorak, 24. ožujka 2015. u 19.00 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, Središnjem odjelu za odrasle, Zagrebačka 37, održat će se predstavljanje knjige pjesama religiozne tematike iz pera Vladimira Nazora, sabranih i objavljenih pod naslovom „Ja vjerujem“.

Knjiga, koju je priredio književnik i vrsni poznavatelj Nazorova književnog stvaralaštva dr. sc. Nedjeljko Mihanović, prvi put na jednom mjestu donosi sve pjesme Vladimira Nazora koje za temu imaju religiozne sadržaje, kao i one pjesme koje u bilo kojoj varijanti upućuju na transcendenciju. Pjesme u ovom izboru uvrštene su kronološkim redom njihova objavljivanja u pojedinim zbirkama. Uvrštene su i one pjesme koje je autor objavljivao u periodici, a nije ih uvrstio ni u jednu svoju zbirku, te neobjavljene pjesme sačuvane u njegovoj ostavštini.

Naslov zbirke „Ja vjerujem“ izabran je prema istoimenom naslovu jedne od njegovih pjesama i njime se željelo naglasiti Nazorov religiozni svjetonazor, kojemu je od djetinjstva do kraja svojeg života u nutrini svoje duše pjesnik ostao vjeran, a nasuprot pokušajima da ga se prikaže kao simpatizera i pripadnika materijalističkog pogleda na svijet.

O Nazorovoj rukopisnoj ostavštini pohranjenoj u HAZU govorit će dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, a o priređivanju knjige te nepoznatim dijelovima iz Nazorove biografije govorit će dr. sc. Nedjeljko Mihanović koji je priredio, odabrao i predgovorom popratio građu za ovu vrijednu knjigu. Odabrane stihove interpretira Željko Horvačić.

Ja vjerujem
Poezija religioznog nadahnuća
predstavljanje knjige Vladimira Nazora

gosti:
dr.sc. Nedjeljko Mihanović, znanstveni savjetnik i član suradnik HAZU, priređivač knjige i autor predgovora
dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, znanstvena savjetnica Zavoda za povijest književnosti, kazališta i glazbe HAZU
Željko Horvačić, čita odabrane tekstove iz knjige „Ja vjerujem“

u utorak, 24. ožujka 2015. u 19.00 sati
Gradska knjižnica Velika Gorica, Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Skip to content