Izložba u Područnoj knjižnici Galženica povodom Majčinog dana

Povodom obilježavanja Majčinog dana koji se ove godine obilježava 8. svibnja, u izlogu Područne knjižnice Galženica postavljena je izložba učenika 3.a i 3.d razreda OŠ Nikole Hribara pod nazivom: “Majčin dan – Mama, volim te!
Učenici 3.a razreda, uz stručno vodstvo učiteljice Vesne Stipić crtali su promatrajući majčin portret crtama po toku i karakteru crnim flomasterom, dok su učenici 3.d razreda, vođeni učiteljicom Jadrankom Jelisavac naslikali svoje majke bojama i dočarali kolorističkom modulacijom toplinu i ljubav.
Izložbu je u izlogu Knjižnice, na Trgu Stjepana Radića 5, moguće razgledati od 2. do 16. 5. 2022.

Više o Majčinom danu

Majčin dan je praznik u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja, pa i Hrvatskoj, obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju.

U zapadnom svijetu uspostavljen je u 20. stoljeću. Majčin dan ima svoje korijene u engleskom i američkom pokretu žena.

Kao osnivačica današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. godine u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting gdje su majke mogle razmjenjivati ideje o aktualnim pitanjima. S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. godine majke su u 45 država SAD slavile majčin dan, a američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom.

Nedugo nakon SAD-a, Majčin dan postao je praznik i u Engleskoj, zatim u Švicarskoj (1917.), Norveškoj (1918.), Švedskoj (1919.), Njemačkoj (1922.) i Austriji (1924.) a potom se običaj proširio po cijeloj Europi i svijetu.

Toga dana se majke i bake uglavnom darivaju cvijećem (bijeli i crveni karanfili su uglavnom zaboravljeni) te čestitkama i malim poklonima koje su izradila njihova djeca i unuci.

(preuzeto s Wikipedije: https://hr.wikipedia.org/wiki/Majčin_dan)

Galerija izložbe:

Skip to content