Izložba stripa „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“

U našem izlogu od 31. svibnja do 12. lipnja 2017. možete pogledati izložbu stripa Mate Lovrića ”Čudnovate zgode šegrta Hlapića” nastalog prema istoimenoj priči Ivane Brlić-Mažuranić. Velikogorički umjetnik Mate Lovrić (1952.) završio je Školu za primijenjenu umjetnost u Sarajevu na slikarskom odjelu profesora Mersada Berbera, a nakon dolaska u Zagreb svoje likovno uporište istražuje u više smjerova: na animiranom filmu, ilustraciji, stripu i slikarstvu.

Autor je petnaestak animiranih filmova koje je radio u Zagreb-filmu, te niza animiranih školskih filmova. Osim toga, u razdoblju od 1972. do 1985. surađivao je na realizaciji crtanih filmova i serija sa svim važnijim autorima poznate Zagrebačke škole crtanog filma. Autor je tridesetak slikovnica za djecu, ilustracija pedagoško-didaktičkog karaktera (cjelovito likovno rješenje za udžbenike engleskog jezika za V., VI. i VII. razred osnovne škole), te mnogobrojnih ilustracija za knjige, časopise i novine. Priredio je 16 samostalnih i sudjelovao na 37 skupnih izložaba. Sudionik je mnogih humanitarnih izložaba, te sudionik u radu likovnih kolonija za vrijeme i nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj, za što je dobio više nagrada i priznanja. Član je Hrvatskog društva filmskih djelatnika, Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Zajednice umjetnika hrvatske, sa statusom slobodnog umjetnika. Mate Lovrić izgradio je osobni prepoznatljiv stil koji i u ovom stripu dolazi do izražaja. Crtež mu je jasan i pregledan, likovi razigrani, veseli, dobroćudni, šaljivi…što daje osebujan ton viđenju ove klasične priče.

iPiccy-collage

Strip ima dvadeset tabli i stodvadesetak kvadrata, a objavljen je u listu za djecu „Radost“ 1992/93. godine u nastavcima. Objavljene na jednom mjestu ove table pokazuju se u punom stripovskom bogatstvu te postaju dostupne sadašnjim i budućim učeničkim generacijama. Knjiga je ujedno promicanje velikogoričkog umjetničkog stvaralaštva.

Strip „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ objavljen je u Biblioteci „Albatros“ Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

Skip to content