Izložba priča

IZLOŽBA PRIČA je tekstualno-vizualni projekt nastao kao ideja književnice Karmele Špoljarić, osmišljena i realizirana u suradnji s grafičkom dizajnericom Anom Pojatinom.

IZLOŽBA je zamišljena kao putujuća i ideja je da putuje po knjižnicama i galerijama. Namjera je bila izvaditi priče iz njihovog okruženja, izvući ih iz stranica i knjiga i postaviti ih u neke nove, neočekivane situacije. Priče su stoga spojene sa slikom, ubačene su u fotografiju na način da postanu dio nje, umetnute su u razne životne trenutke. Pri tome sinergija slike i teksta stvara nešto dinamično i drugačije, a to je opet jedna nova priča. Priče tako postaju gledljive, a ne samo čitljive. Sve priče postaju integralni dio fotografije, ali sve se s određene udaljenosti mogu i pročitati.

IZLOŽBOM PRIČA autorica želi potaknuti svoje sugrađane da gledaju, slušaju i čitaju priče, te da sami ispričaju ili napišu priču koju će potom nekome darovati. U vremenu kratica, sažetaka, naslova, računa, PIN-ova, lozinki, statistika, švicaraca i kamata, malo tko ima vremena stati i osluhnuti, čuti druge, ali čuti i sebe. Postoje mnoge priče koje nosimo u sebi , a koje nismo ispričali. A možda smo trebali. Autorice i autori priča polaznici su Dopisne radionice kreativnog pisanja „Kako početi“, koju je osmislila i vodi književnica Karmela Špoljarić. Autorice fotografija – Karmela Špoljarić, Ana Pojatina, Sandra Polić Živković

Ideja i dizajn – Karmela Špoljarić. Dizajn i tehnička obrada – Ana Pojatina.

IZLOŽBA PRIČA uspješno je predstavljena u sklopu Festivala europske kratke priče (FEKP) u Zagreb u Galeriji Teatra&TD u lipnju 2015., a zatim je krenula „na put“, najprije po zagrebačkim knjižnicama (Tin Ujević, Vladimir Nazor), potom je predstavljena u Opatiji (Knjižara Adamić), zatim u riječkoj knjižnici Čavle, a nakon toga otputovala je u Lepoglavu. U veljači i ožujku 2016. Izložba priča bila je postavljena u izlogu knjižnice Bogdan Ogrizović u Preradovićevoj u Zagrebu. Eksponati su tiskani kao digitalni plakati dimenzija 70 x 50 cm te su kaširani na Kappafixu debljine 1 cm. Izložba se sastoji od ukupno 15 eksponata i prikladna je zidove ili izloge.

Skip to content