Izložba fotografija s radionica ručne izrade knjigoveških proizvoda i ukrasne ambalaže

Radionice ručne izrade knjigoveških proizvoda i ukrasne ambalaže namijenjene su svima koji su zainteresirani za izražavanje kroz knjigovešku formu. Na radionicama koje su se održavale u Središnjem odjelu za odrasle od 27. veljače do 17. travnja 2019., nakon kratkog uvoda u povijest razvoja knjigoveških proizvoda, fokus je bio na praktičnom radu, na izradi knjiga i ukrasne ambalaže. Proizvode za svakodnevnu uporabu polaznici su izrađivali koristeći se svakodnevnim i/ili lako dostupnim materijalima i alatima.

Voditeljice radionica bile su grafička inženjerka Ana Brigljević, knjigoveža i docentica s Katedre za knjigoveštvo i ambalažu Grafičkog fakulteta u Zagrebu dr. Branka Lajić. Polaznici su naučili izrađivati blokove, ukrasne kutije, fascikle, knjižni blok, tvrdi uvez knjige sa zaštitnom kutijom te ambalažu za nakit. Ručna izrada ovih proizvoda prvenstveno se bazira na besprijekornoj tehnici, svrsishodnoj formi i ukrasnoj opremi, te je jedan od osnovnih načina preventivne zaštite knjižne građe koju masovna, industrijska proizvodnja ne može pružiti.

Od 23. – 30. travnja 2019., u izlogu Područne knjižnce Galženica postavljena je prigodna izložba fotografija s održanih radionica kroz koje se može pratiti cjelokupni proces izrade knjižnog uveza te ukrasne ambalaže. Izložba je svojevrstan uvod u umjetničko-knjiška događanja koje će se u travnju i svibnju odvijati u Galeriji Galženica i Gradskoj knjižnici Velika Gorica.

Autorica fotografija je Ivana Grubačević, a izložbu je postavio Matija Katulić.

Skip to content