Izbor iz djela Aleksandra Bresztyenszkog

U srijedu 26. veljače 2014. u 19.00 sati u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica održat će se predstavljanje knjige “Izbor iz djela” autora Aleksandra Bresztyenszkoga, zajedničkog izdavačkog projekta Gradske knjižnice Velika Gorica i Gradske knjižnice Dugo Selo povodom prošlogodišnjeg obilježavanja 170. obljetnice rođenja i ovogodišnjeg obilježavanja 110. obljetnice smrti tog političara, rektora Zagrebačkog sveučilišta, dekana Pravnog fakulteta, pravnog pisca, saborskog zastupnika i velikog humanitarca. Aleksandar Bresztyenszky rođen je u selu Prečecu, danas općina Brckovljani, pored Dugog Sela, a gotovo cijeli radni vijek je proveo na plemićkom imanju u selu Plesu, danas sastavnom naselju Grada Velike Gorice. U prikupljanju njegovih pisanih radova te njihovom objedinjavanju u jednu publikaciju kako bi se donekle osvijetlila izuzetna ličnost ovog pomalo zaboravljenog i prešućivanog katoličkog intelektualca, dvije narodne knjižnice Gradska knjižnica Velika Gorica i Gradska knjižnica Dugo Selo zajedničkim snagama po prvi puta sabiru dio njegove pisane građe razbacane po raznim časopisima, novinama i manjim publikacijama koja govori o veličini i visokom obrazovanju ove ličnosti koja može biti na ponos velikogoričkom i dugoselskom zavičaju.
O Aleksandru Bresztyenszkom govorit će autorica uvoda u knjizi povjesničarka dr.sc. Agneza Szabo, a ravnateljica velikogoričke knjižnice Katja Matković Mikulčić i ravnatelj dugoselske knjižnice Aleksandar Antolović govorit će o suradnji dviju ustanova na pripremi i izboru tekstova iz pera zavičajnog autora čija djela i danas dokazuju svoju aktualnost, ali i rasvjetljavaju povijesne i političke prilike oba njegova zavičaja.
Aleksandar Bresztyenszky (Šandor Brešćenski) (1843. 1904.) poznat je i kao pisac povijesti Turopolja, pa je tako poznat kao autor knjižica “Pravno-povijesni podatci o Turopolju” (Zagreb, 1892.) i “Zapisnici Plemenite sučije Pleso-Rakarje od godine 1642. do 1746.” (Zagreb, 1889.). Kao saborski zastupnik zalagao se za donošenje zakona o uređenju Plemenite općine turopoljske, a njegovim nastojanjima krajem 19. stoljeća zakonski su regulirana prava POT-a kao i status turopoljskog župana.

Aleksandar Bresztyenszky
Izbor iz djela
predstavljanje knjige
gosti:
dr. sc. Agneza Szabo, autorica uvoda
Aleksandar Antolović i Predrag Topić, Gradska knjižnica Dugo Selo
Katja Matković Mikulčić i Stipo Bilić, Gradska knjižnica Velika Gorica
u srijedu, 26. veljače 2014. u 19.00 sati
Velika Gorica, Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Skip to content