Izašla je programska knjižica Dana europske baštine

Dani europske baštine najrasprostranjenija su participativna kulturna manifestacija u Europi. Vijeće Europe pokrenulo je inicijativu 1985. godine, koja je postala zajednička akcija u suradnji s Europskom unijom od 1999. godine. Hrvatska se manifestaciji Dana europske baštine pridružila godine 1995. proglašenjem posavskog sela Krapje selom graditeljske baštine. Otad se kontinuirano obilježavaju svake godine tijekom rujna i listopada.

Manifestacija Dani europske baštine i ove se godine tradicionalno održava u rujnu i listopadu sa središnjom temom pod nazivom Živa baština kojom se želi naglasiti važnost zajedničke kulturne baštine zajednice europskih naroda, a posebice nematerijalne kulturne baštine. Ministarstvo kulture i medija također
obilježava dvadesetu godišnjicu usvajanja Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine.

Živa baština podrazumijeva mjesta i specifične lokalitete i predmete, rituale i događaje te različite oblike čuvanja prošlosti putem kolektivnog sjećanja. Ovi vrijedni fragmenti i simboli prošlosti nositelji su identiteta i kontinuiteta zajednice te nerijetko podrazumijevaju specifična tradicionalna znanja i vještine koje nestaju.

Gradska knjižnica Velika Gorica već niz godina aktivno sudjeluje u programskim aktivnostima povodom Dana europske baštine, pa je tako i ove godine pripremila događanje u sklopu Dana.

Što točno i kada, ali i sve ostale aktivnosti na području našeg Grada, a jednako tako i cijele Hrvatske možete pronaći u novoizašloj Programskoj knjižici koju možete preuzeti ovdje:

Programska knjižica Dana europske baštine 2023. donosi osnovne podatke o svim prigodnim događanjima – njihov kratak opis, mjesto, datum i vrijeme održavanja, kao i sve dostupne poveznice na dodatne digitalne sadržaje i informacije – kako bi se olakšalo planiranje posjeta i odabir.

Daljnje najave i informacije moguće je pratiti na mrežnim stranicama Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske: www.min-kulture.gov.hr.

Više o manifestaciji Dani europske baštine i prigodnim događanjima u ostalim državama članicama Vijeća
Europe pročitajte na poveznici www.europeanheritagedays.com.

Skip to content