”ISTAKNUTI NIJEMCI I NJIHOVI POTOMCI U HRVATSKIM KRAJEVIMA”

U četvrtak, 16. ožujka 2023. u 18.00 sati u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica održat će se predstavljanje knjige Gorana Beusa Richembergha „Istaknuti Nijemci i njihovi potomci u hrvatskim krajevima“ u organizaciji Gradske knjižnice Velika Gorica.

Kapitalno djelo na oko 750 stranica velikog formata obuhvaća 1780 biografskih jedinica odnosno leksikografskih natuknica kojima se predstavlja preko 2, 5 tisuće Nijemaca i njemačkih potomaka koji su djelovali u Hrvatskoj ili su svojim opusom utjecali na procese u njoj. Autor, koji je na pripremi ovoga djela radio dva desetljeća prikupljajući građu i proučavajući različite hrvatske, austrijske, njemačke i druge izvore te preispitujući i nadopunjavajući do sada objavljene radove o brojnim pojedincima, poznat je kao jedan od osnivača i aktivist Njemačke zajednice. Uz njegova ranija opsežna monografska djela o povijesti njemačke nacionalne manjine u Hrvatskoj (iz 2010.) te povijesti njemačke zajednice na području Zagreba i Zagrebačke županije (iz 2021.), ova knjiga čini nezaobilazno štivo za poznavanje povijesti njemačke nacionalne manjine i učinaka njezinih istaknutih pripadnika i potomaka na razvoj hrvatskoga društva. Od kulture, umjetnosti, graditeljstva, arhitekture, znanosti, medicine, veterine, ljekarništva, prosvjete, gospodarstva, politike, uprave, vjerskog života, sporta pa do samih njemačkih organizacija ali i brojnih drugih područja. Leksikonom su, pored velikana i zaslužnika, pionira, pokretača promjena, nositelja progresa i sudionika preporodnih procesa, kojih je većina protokom vremena bila zaboravljena, marginalizirana ili namjerno prešućena, također obuhvaćeni i akteri ‘tamne strane’ hrvatske prošlosti (dužnosnici okupacijskih i kvislinških vlasti u II. svjetskom ratu). Biografije su, za razliku od uobičajenih leksikografskih izdanja, u najvećem broju slučajeva pisane pripovjedački i tečno, a kako sam autor kaže, među njima su i brojne životne priče koje imaju potencijal sinopsisa za filmove ili tv-serije. Knjiga je bogato ilustrirana i s oko 500 portretnih fotografija.

O knjizi će uz autora govoriti Katja Matković Mikulčić, umirovljena knjižničarka i leksikografkinja, doc. dr. sc. Boris Beck, novinar i književnik te gospodin Vladimir Ham, predsjednik Njemačke zajednice iz Osijeka.

Skip to content