“Imaš izbor: priče za male (i) velike” – predstavljanje knjige Nade Mihoković-Kumrić

U ponedjeljak 26. listopada 2015. u 18.00 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37 održat će se predstavljanje najnovije knjige velikogoričke spisateljice Nade Mihoković-Kumrić „Imaš izbor: priče za male (i) velike“. U njoj, pomaknuto i duhovito, niže neobične basne. Te basne suvremenog doba namijenjene su jednako malim i velikim čitateljima – malima koji već mnogo toga razumiju i velikima koji su sačuvali dijete u sebi. U predstavljanju uz autoricu Nadu Mihoković-Kumrić, književnu kritičarku Dariju Žilić i urednicu Zorku Jekić sudjeluju i učenice Gimnazije Velika Gorica čije je završetke vlastitih basni Nada Mihoković-Kumrić ocijenila najboljima na radionici pisanja vezanoj uz knjigu „Imaš izbor“ održanoj krajem prošle godine.

Nada Mihoković-Kumrić rođena je 1951. u Novigradu Podravskom. Nakon završene gimnazije u Koprivnici diplomirala je na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu, a magistrirala pretkliničku eksperimentalnu farmakologiju na Medicinskom fakultetu također u Zagrebu.

Kao učenica osnovne škole i gimnazije surađivala je na radiju i u dječjim listovima. Prozu za djecu, mladež i odrasle objavljuje od 1984. na radiju, u časopisima i dječjim listovima (KC-Fokus, Vikend, Kekec, Vesela sveska, Modra lasta, Radost, Smib, Prvi izbor). Zastupljena je u nekoliko zajedničkih knjiga, čitanki i zbornika. Nagrađena je drugom nagradom za dječju priču na natječaju Vesele sveske 1988. godine, trećom nagradom za igrokaz na natječaju Modre Laste, također 1988. godine, prvom nagradom za kratku priču na Književnom natječaju radnika 1986. i 1987. godine.

Prva knjiga Lastin rep dobila je nagradu Mato Lovrak za najbolji dječji roman u 1995. godini. Godine 1996. objavila je zbirku pripovijedaka za mladež Mjesto pod suncem, 1997. roman za mladež Mrazovac, 1998. roman za djecu Tko vjeruje u rode još, 2001.roman za odrasle Prilagođeni, 2002. roman za odrasle (i) mlade Vjetar kroz kosu, 2006. zbirku priča za djecu Vrijeme je, 2008. roman za mladež Rep, ali ne lastin (nastavak romana Lastin rep), 2009. zbirku priča za mladež Uvijek nada, a 2011. zbirku priča za djecu Kroz staklene oči.

Roman Lastin rep izmijenjen i redizajniran objavljen je ponovno 2005. 2010. i 2011. a roman Tko vjeruje u rode još izmijenjen i nadopunjen 2005. 2008, a redizajniran 2011. i 2012. godine kao i roman Mrazovac 2006. godine. Roman Prilagođeni preveden je na engleski jezik pod naslovom The Adjusted, a prema romanu Željko Houdek-Jacques skladao je istoimenu pjesmu, također na engleskom jeziku. Vlasnica je ljekarne u Buševcu, gdje i radi. Živi u Velikoj Gorici.

Imaš izbor: priče za male (i) velike
predstavljanje knjige Nade Mihoković-Kumrić
sudjeluju:
Nada Mihoković-Kumrić, autorica
Darija Žilić, književna kritičarka
Zorka Jekić, urednica u nakladničkoj kući Biakova
učenice Gimnazije Velika Gorica, sudionice radionice pisanja „Imaš izbor“
u ponedjeljak, 26. listopada 2015. u 18.00 sati
Gradska knjižnica Velika Gorica, Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Skip to content