Hrvatska bajoslovlja Vida Baloga

U ponedjeljak 20. veljače 2012. u 19.00 sati u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica održat će se predstavljanje knjige Vida Baloga Hrvatska bajoslovlja. U ozračju karnevala u doba godine kad na površinu izbijaju stara, poganska vjerovanja odlučili smo predstaviti vam ovo reprezentativno izdanje o stvorenjima iz mitova i predaja sjeverozapadnih krajeva Hrvatske, narodno blago koje je sakupio glumac i pjevač Vid Balog. Mitološko blago koje je prikupio predstavlja u izvornom izričaju, ali često i u prijevodu na standardni hrvatski jezik. Knjigu je ilustrirao južnoamerički umjetnik Patricio Agero Mariño.
Glumac i pjevač Vid Balog (1972., Koprivnica) klasičnu gimnaziju i Katolički bogoslovni fakultet pohađao je u Zagrebu. Magistrirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, trenutno je doktorant na studiju Kulturne antropologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

“Hrvatska bajoslovlja” ponajprije svjedoče o neočekivano živim i brojnim predodžbama o mitskim i nadnaravnim bićima Vidova zavičaja… Prema Vidovim svjedočenjima i zapisima kazivanja njegovih vršnjaka, taj čudesni svijet ne pripada samo prošlosti: potrebno je samo zagrebati po sjećanjima da bi uskrsnuo kao dio baštine naših suvremenika srednjih godina, najrazličitijih obrazovanja i profesija… “
Iz recenzije dr. Zorice Vitez

Hrvatska bajoslovlja Vida Baloga
predstavljanje knjige
u ponedjeljak 20. veljače 2012. u 19.00 sati
Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Skip to content