Fredrik Backmann : Britt-Marie je bila ovdje – čitateljski osvrt Tomislava Mlinca

Bakica je ostavila svoje naslijeđe, Britt-Marie je ostavila Kenta, doputovala na stranice ovog romana Fredrika Backmanna i… ostavila trag.

Da nisam znao tko je napisao roman, vrlo je vjerojatno da bih iz prve pogodio autora. Stil pisanja je nepogrešivo backmannovski, negdje na pola puta između „Čovjeka zvanog Ove“ i „Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao“. Jednostavna sintaksa, briljantne misli, izvanredno dočaravanje situacije, a pogotovo emocionalnih stanja protagonista, u ovom slučaju posebno Britt-Marie. U nekim trenucima i sâm sam poželio urliknuti koliko me dirala njezina zapretenost. Duhovitost, a pogotovo kad je najmanje očekujete, i dalje je njegov zaštitni znak. Oduševljava me kako uspijeva istu priču učiniti privlačnom i toplom, a s druge strane tjeskobnom i bolnom. To sam prvi puta iskusio u „Čovjeku zvanom Ove“, smijući se i plačući u isto vrijeme, ja, koji sam zadnji put cmizdrio na knjigu s 10+ godina kad je Winnetou izdahnuo na rukama najboljeg prijatelja…

Likovi su dobro razrađeni, upravo toliko koliko treba da ih razumijemo, a da ne postane naporno, kao npr. junakinja knjige „Novac od Hitlera“. Razumijevamo ih kroz svakodnevne događaje i postupke, bez puno introspektivne spekulacije, ali sasvim jasno i plastično. Fasciniraju me jednostavan stil pisanja i autori koji tako jednostavnim stilom apsolutno dočaravaju atmosferu, situaciju ili emociju.

Britt-Marie je iritantna i dražesna u isto vrijeme i cijelo vrijeme sam se pitao je li živjela život kakav je živjela zato što je takva, opsesivno-kompulzivna i “stisnuta”, zapretena, zatomljena, ili je takva zbog života kakvim je živjela. Nije teško pitanja koja se nameću promatrajući Britt-Marie preslikati na mikrokozmos i makrokozmos svakog pojedinca, pomičući na taj način ovaj roman iz granica malog švedskog izumirućeg Borga i dajući mu univerzalni značaj.

Tko voli Fredrika Backmanna, Britt-Marie je obvezna literatura, a tko ga (još) ne voli, Britt-Marie je obvezna literatura.

Ako vas je na bilo koji način pogodila ova knjiga, ne brinite, tu je soda bikarbona…

Provjerite raspoloživost knjige na online Katalogu:

Skip to content