FEKP u GKVG: Razgovor i čitanje sa Jelenom Zlatar, Ksenijom Kušec, Robertom Mlinarcem i Mimom Simić

Pripremite se jer Festival europske kratke priče (FEKP) dolazi u naš grad! U utorak 2. lipnja 2015. u 17.00 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37, u okviru Festivala održat će se književni susret s troje domaćih pisaca. Moderatorica Mima Simić provest će nas kroz likove i djela, kroz život u tekstu i onaj izvan teksta (ako takav postoji!) sjajne spisateljske trojke: govorit će vam i čitati književnice Ksenija Kušec i Jelena Zlatar te pisac i urednik Robert Mlinarec.

1. Festival europske kratke priče ove se godine održava u Zagrebu i Rijeci od 31. svibnja do 5. lipnja. Tema ovogodišnjeg FEKP-a su “Amerike” – kakve su “Amerike” između sebe, ali i u odnosu na ostatak, svijet kojem pripadamo? Postoji li Staro bez Novoga i što su nama danas Amerike? Samo su neka od pitanja koja će nas tijekom 14. izdanja FEKP-a voditi preko nacionalnih i jezičnih granica, kroz prošlost i sadašnjost Novoga svijeta, kroz mitsko i povijesno, od književnosti do politike i natrag.

Festival europske kratke priče pokrenut je 2002. i jedan je od prvih festivala u Europi posvećenih ovoj književnoj formi. Ono po čemu se FEKP razlikuje od većine drugih hrvatskih festivala suradnja je s domaćim nakladnicima, stipendiranje i usavršavanje mladih prevoditelja, sistematski rad na tome da se preko kontakata proizašlih iz festivalskih druženja Europi predstave suvremeni hrvatski pisci… ukratko, svijest o tome da, ako želi biti živ, Festival ne može postojati mimo onih koji čine književnu scenu na kojoj diše.

Cjelokupan program ovogodišnjeg FEKP-a možete pogledati na http://europeanshortstory.org/datum/ned-31-svibnja ili se informirati u knjižnici!

JELENA ZLATAR (HRVATSKA), rođena 1982. u Zagrebu, studirala je sociologiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirala 2012. godine. Zaposlena je u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu i bavi se sociologijom prostora. Njezina kratka priča Nedostaje objavljena je u zbirci pričā Krom i pakao (2012). Priče su joj objavljene i na književnim portalima kao što je www.kratkaprica.bloger.index.hr. Autorica je znanstvene knjige Urbane transformacije suvremenog Zagreba. Sociološka analiza (2013), zbirke pričā Odjavna karta (2014) i romana Slijepa točka (2015).

KSENIJA KUŠEC (HRVATSKA) rođena je 1965. u Zagrebu. Ona je arhitektica, saksofonistica i spisateljica. Objavila je zbirku pričā za djecu Priče iz Sunčeva sustava (2010), romane za djecu Janko i stroj za vrijeme (2013) i Prozirna Lili (2015), zbirku pričā Reci mi sve (2013) i roman Sobe (2014). Uskoro će joj biti objavljen roman pod naslovom Kod kuće je najbolje.

ROBERT MLINAREC (HRVATSKA), rođen 1966. u Zagrebu, studirao je filozofiju, etnologiju i informatiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a poslijediplomski studij informatike pohađao na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Osim pisanjem, bavi se uređivanjem knjiga, grafičkim dizajnom i informatikom. Dugogodišnji je urednik niza biblioteka u raznim izdavačkim kućama. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Pokretač je i suosnivač nekoliko književnih festivala i programa. Objavljuje prozu, poeziju i prijevode u domaćim i stranim časopisima od 1995. godine, a dosad je prevođen na trinaest jezika. Dobitnik je niza književnih nagrada, među ostalim nagrade Ranko Marinković za kratku priču i nagrade Mato Lovrak za najbolji roman za djecu. Iz njegove bogate bibliografije izdvajamo djela: Mali noćni pomagači (2000), Sve o vjetrenjačama (2002), Tragovi/Traces (2006), Klik-klak (2007), Tkači snova (2014).

FEKP u GKVG
Razgovor i čitanje 
sa Jelenom Zlatar, Ksenijom Kušec, Robertom Mlinarcem i Mimom Simić
u utorak 2. lipnja 2015. u 17.00 sati
Gradska knjižnica Velika Gorica
Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Skip to content