Radno vrijeme knjižnice: Kliknite ovdje

FEKP u GKVG: gostovanje Festivala europske kratke priče u Gradskoj knjižnici Velika Gorica

I ove godine Festival europske kratke priče dolazi u posjet Velikoj Gorici. U Gradskoj knjižnici Velika Gorica održat će se gostovanje triju mladih i aktualnih domaćih autora –  Ivana Jozića, Jasne Žmak i Staše Aras, a moderatorica susreta u ime Festivala bit će Velikogoričanka Darija Žilić. Ivan i Jasna nedavno su objavili svoje prve zbirke kratkih priča, a Staša, osim što piše, održava radionice kreativnog pisanja. Na susretu možete saznati sve o pisanju, čitanju, kratkoj priči kao formi i zašto je važna, a bit će i razgovora o aktualnim knjigama gostujućih autora – o propitivanju ljubavnih odnosa, pa i seksualne orijentacije, o društvenom kontekstu u kojem mladi danas žive i pokušavaju stvarati, o intimi, predrasudama, slobodi.

Susret će se održati u utorak 31. svibnja 2016. u 17.00 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37.

Ovogodišnje, petnaesto izdanje Festivala europske kratke priče posvećeno je temi koja kratku priču označava jednako uporno i jednako temeljno kao i Europu – granicama i njihovim prelascima. Gdje su (nam) granice i što (nas) čeka izvan njih – pjesma, roman ili novi svijet? Odgovori ili sva sila pitanja? Za kratku priču odgovor se može učiniti jednostavan: koliko god različite bile, definicije se uvijek vrte oko broja likova ili broja stranica, odnosa prema zapletu i vremenu, prema osobitom učinku priče, ili književnim formama koje je omeđuju – i nijedan prijestup ovdje ne povlači „kaznu“. Ali što je s ljudima koji priče pišu? Što je piscu „zabranjeno“ i „tuđe“, i kako se prema zabrani odnosi? Gdje se zaustavljamo u životu a gdje u umjetnosti? Što je i gdje sve vrijedi piščeva putovnica – kako mu služi dok prilazi granicama jezičnim i žanrovskim, etičkim i poetičkim, kulturološkim i društvenim, političkim i rodnim?

O autori(ca)ma:

JASNA ŽMAK rođena je u Puli, a živi i radi u Zagrebu. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje je od 2012. umjetnička asistentica. Radi kao dramaturginja na filmu i kazalištu, piše tekstove za izvedbu, scenarije, kritičke tekstove i priče. Njezina prva prozna knjiga, Moja ti, objavljena je 2015. godine. Priče koje nisu ušle u finalni rukopis knjige mogu se čitati na mojati.tumblr.com, a priče na čudnim mjestima na cudnamjesta.tumblr.com.

IVAN JOZIĆ rođen je 1981. godine u Zenici. Pripovijetke su mu nagrađivane na više domaćih i regionalnih natječaja te uvrštavane u više antologija i publikacija (prvonagrađena priča na natječaju Aquarius Recordsa; natječaj MasterCard Broda kulture; zbornici Record Stories, Lijepe priče Ede Budiše, Krom i pakao…). Živi i radi u Zagrebu. Muška svinja (i dvadeset očajno ljubavnih) njegova je prva zbirka kratkih priča objavljena 2016. godine.

STAŠA ARAS (Stanislava Nikolić Aras) rođena je 1972. u Trogiru. U Zadru živi od 1992. i radi kao profesorica hrvatskog jezika u srednjim i osnovnim školama. Članica je udruge Zadarski pisci – Zapis. Radila je kao konobarica, nastavnica, lektorica, novinarka, kazališna pedagoginja, instruktorica joge, prodavačica makrobiotičkih sendviča, organizatorica književnog festivala, tajnica, producentica predstave, predavačica. Majka je dvoje djece. Piše poeziju, kratke priče i esejističke tekstove. Poezija je objavljivana u časopisima Tema, Zadarska smotra, Fantom slobode i zbirci Takve se stvari događaju ljudima (2013). Proza joj je objavljivana u časopisima Quorum, Forum, Zadarska smotra te na portalima Arteist, Almost famous, Beton itd. Za kratke priče dobila je tri prve nagrade: dvije nagrade Vranac na natječaju festivala Odakle zovem, u Podgorici, i to za priče Srebrni zmaj i Gutanje te nagradu Matice hrvatske u Vrgorcu za priču Neron. Povremeno, sa Želimirom Perišem, vodi radionice kreativnog pisanja, povremeno piše tekstove za Treći program hrvatskog radija, povremeno je privremeno zaposlena premda je inače upisana u Zavod za nezaposlene. Surađivala je s Kazalištem lutaka u Zadru, Agencijom za odgoj i obrazovanje, Centrom za kreativno pisanje itd. Odnedavno piše i recenzije za portal Najboljeknjige.com. i tekstove za Treći program hrvatskog radija. Živi u Zadru i Dubrovniku.

FEKP u GKVG
gostovanje Festivala europske kratke priče u Gradskoj knjižnici Velika Gorica
Razgovor i čitanje s Ivanom Jozićem, Jasnom Žmak i Stašom Aras
moderatorica: Darija Žilić
u utorak 31. svibnja 2016. u 17.00 sati
Gradska knjižnica Velika Gorica
Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Skip to content