Europska godina kulturne baštine 2018.

Europska godina kulturne baštine 2018. European Year of Cultural Heritage

Cilj je potaknuti više ljudi na otkrivanje i istraživanje europske kulturne baštine te ojačati osjećaj pripadnosti zajedničkom europskom prostoru. Slogan Europske godine glasi: „Naša baština: spoj prošlosti i budućnosti”.

Tijekom godine diljem Europe organizirat će se niz inicijativa i događanja kako bi se građane približilo kulturnoj baštini te kako bi se s njom bolje upoznali. Kulturna baština oblikuje naš identitet i svakodnevni život. Ona nas okružuje u europskim gradovima i mjestima, prirodnim krajolicima te na arheološkim nalazištima. Ne pronalazimo je samo u književnosti, umjetnosti i predmetima, nego i u obrtima koje učimo od naših predaka, pričama koje pričamo svojoj djeci, hrani u kojoj uživamo s društvom te filmovima koje gledamo i u kojima se prepoznajemo.

Njegovanje kulturne baštine omogućuje nam da otkrijemo našu raznolikost te započnemo međukulturni razgovor o onome što nam je zajedničko. Postoji li onda bolji način za obogaćivanje naših života od interakcije s nečim što je toliko važno za naš identitet?

Ne smijemo dopustiti da kulturna baština propada, da se uništava ili da se njezino stanje pogoršava. Upravo zato 2018. tražit ćemo načine kako bismo je slavili i očuvali.

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige 15. listopada – 15. studenoga 2018. u Gradskoj knjižnici Velika Gorica nizom programa i aktivnosti pridružit ćemo se ovoj manifestaciji.

Skip to content