Elon Musk, SpaceX i letovi u svemir

U četvrtak, 15.ožujka.2018., s početkom u 18.00 sati, poznati hrvatski astronom Ante Radonić održat će u Dvorani Galženica predavanje pod nazivom „Elon Musk, SpaceX i svemirski letovi“. Ukoliko vas zanimaju najnovija dostignuća i uspjesi iz područja svemirske tehnologije, tada ne smijete propustiti ovo predavanje.

Kada je prije šesnaest godina izuzetni poduzetnik, inženjer i inovator Elon Musk osnovao svoju tvrtku SpaceX, nitko nije ni pretpostavljao koliki će prodor ta tvrtka ostvariti u području svemirske tehnologije. Danas, uspješnim vraćanjem prvih stupnjeva raketa-nosača i njihovom ponovnom uporabom ta je tvrtka napravila povijesnu prekretnicu na polju lansiranja satelita te danas niti jedna svemirska agencija više ne može konkurirati SpaceX-u po cijeni usluge, mogućnostima lansiranja velikih satelita i mogućnosti slanja velikih međuplanetarnih istraživačkih letjelica prema drugim planetima.

Na predavanju ćemo također komentirati i nedavno uspješno lansiranje rakete-nosača „Falcon Heavy“, zatim značenje lansiranja u svemir sportskog električnog kabrioleta „Tesla Roadster“. Dotaknuti ćemo se i pokusnog leta kapsule „Dragon 2“ koja će astronaute prevoziti o orbitu oko Zemlje. Čut ćemo o budućim planovima tvrtke, jer SpaceX planira gradnju najveće rakete u povijesti čovječanstva koja će služiti za potrebe transporta na Mars. Biti će to raketa za iduće desetljeće i za iduću stranicu povijesti ljudskog roda.

Ove, ali i brojne druge zanimljivosti moći ćete čuti od strane poznatog astronoma i edukatora, umirovljenog voditelja Planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu – Ante Radonića, stoga dođite. Ulaz je besplatan!

Skip to content