Ekranizirano djelo: “Marsovac”

Ako ste pogledali film redatelja Ridleya Scotta “Marsovac” (The Martian) koji je oduševio i publiku i kritiku, s Matt Damonom i Jessicom Chastain u glavnim ulogama, vrijeme je da pročitate i istoimenu knjigu prema kojoj je Drew Goddard napravio scenarij za film i odlučite hoćete li filmu ili knjizi dati bolju ocjenu.

Nevjerovatno duhovita i fantastična priča Andyja Weira (treća fotografija) koji je IT stručnjak i zaljubljenik u astronomiju osvojila je ljubitelje SF literature. Kada je autor poslao svoj rukopis urednicima američkih izdavačkih kuća vjerovatno nije mogao ni pomisliti kakvu će popularnost ova knjiga steći. Nakon što je bio zatrpan odbijenicama od strane izdavača, odlučio knjigu objaviti na svom blogu. Na preporuku čitatelja i prijatelja objavio je knjigu u elektronskoj verziji na Amazonu, po cijeni od 0,99 USD. Nakon samo mjesec dana knjiga je postala najprodavaniji autorski uradak na najvećoj svjetskoj internetskoj trgovini. To nije promaklo velikom američkom izdavaču Crown, koji je otkupio svjetska prava za objavljivanje ovog djela.

Priča govori o Marku Watneyu, astronautu iz misije ARES, koji je sticajem nesretnih okolnosti ostao sam Marsu, a posada njegovog broda uvjerena je da je Mark skončao na Crvenoj planeti.

Watney je odlučio da se ne preda, a može se osloniti samo na sebe i svoje vještine preživljavanja dok se ne pojavi pomoć sa Zemlje…

U Hrvatskoj je knjiga izašla u Algoritmovom izdanju 2015. godine.

Skip to content