Dvadeset najčitanijih: siječanj-srpanj 2021.

Dođi

Dođi prije mraka / Riley Sager

Maggie je bila tek djevojčica kada se s obitelji preselila u staru kuću u kojoj se nekoć dogodio stravičan zločin. Ubrzo nakon useljenja obitelj je pobjegla iz kuće, prestravljena prijetećim silama koje su stalno osjećali oko sebe, a Maggien otac je o tome napisao i knjigu koja je stekla kultni status. No Maggie je sada odrasla žena i jedino što pouzdano zna jest da se ono što je njezin otac opisao u knjizi uopće nije dogodilo. Unatoč očevim molbama da se nikad ne vrati u zlokobnu kuću, Maggie se odlučuje suočiti s prošlošću i dokazati sebi da je očeva priča izmišljena – no je li istina baš uvijek bolja od laži?

Aliceina mreža

Aliceina mreža / Kate Quinn

U očaravajućem novom povijesnom romanu autorice Kate Quinn, dvije žene – špijunka, unovačena u čuvenu francusku mrežu Alice za vrijeme Prvog svjetskog rata, i pomalo neobična djevojka, Amerikanka i pripadnica tamošnjeg visokog društva koja traži svoju rođakinju nestalu 1947. – udružene su u ovoj čudesnoj priči o hrabrosti i iskupljenju. 1947. u kaosu poraća, američka studentica Charlie St. Clair trudna je i neudana, a njezina ugledna obitelj samo što je se nije odrekla. Također gaji očajničku nadu da bi njezina voljena rođakinja, koja je nestala u okupiranoj Francuskoj za vrijeme rata, mogla biti živa. Zato, kad je roditelji otjeraju u Europu kako bi se riješila svog problemčića, Charlie bježi u London, odlučna da otkrije što se dogodilo s rođakinjom koju je voljela kao sestru…

Male žene

Male žene / Louisa May Alcott

Klasik američke književnosti, ujedno se smatra i jednim od najvažnijih “ženskih romana” svih vremena. Radnja prati odrastanje četiriju kćeri američkog pastora, dok on služi u Američkom građanskom ratu. Meg, Jo, Beth i Amy, svaka na svoj način, pokušava pobijediti sve izazove odrastanja, svoje mane i slabosti, a pri tome sačuvati obiteljske vrijednosti, jer obitelj uvijek ostaje temelj oko kojeg se sve različitosti okupljaju. Na njihovom ih putu podupire majka, skromna žena, ali s vrijednim životnim iskustvom. Mnogi su u romanu prepoznali autobiografske elemente iz života same autorice, koja je također bila jedna od četiriju sestara, odgajanih da se uvijek zalažu za druge, ali i da ne odustaju od svojih snova.

Spasi me

Spasi me / Mona Kasten

Ruby Bell i James Beaufort pohađaju elitnu školu Maxton Hall. On je najbogatiji učenik škole, a to je dovoljan razlog da mu se svaki nestašluk koji u školi napravi odmah oprosti. Tulumi od jutra do mraka i mijenjanje djevojaka jedino je što ga zanima. Ruby je fokusirana samo na učenje, a ljubavne veze uopće je ne zanimaju. Njezin jedini cilj u životu je skupiti što bolje ocjene i upisati sveučilište Oxford o kojem oduvijek sanja. Kada Ruby sasvim slučajno sazna jedan detalj koji bi zauvijek mogao promijeniti ugled Jamesove obitelji, njezina se sudbina sve više isprepliće s njegovom, a njihovi nekada različiti svjetovi svakim danom postaju sve bliži…

Što spašavamo iz

Što spašavamo iz požara / Katherine Center

Cassie je mlada vatrogaskinja koja je svu svoju energiju usmjerila na posao, dok joj je privatni život prazan, a bliskih osoba gotovo i nema. Kada je majka s kojom nije u najboljim odnosima zamoli da doseli k njoj kako bi joj pomogla priviknuti se na bolest koja joj oduzima vid, Cassie isprva odbija. No splet okolnosti prisilit će je da udovolji majčinoj molbi te Cassie preseljava u njen dom u malome gradu u kojem mora započeti svoj život ispočetka. A taj novi početak neće biti nimalo lak, ali možda će baš to izvući iz Cassie ono najbolje.

Tunel bez izlaza

Tunel bez izlaza / Tove Alsterdal

Švedski bračni par Sonja i Daniel pokušavaju započeti novi život i ostvariti svoje davne snove kupnjom ruševne kuće i vinograda u češkoj regiji Bohemiji. Restaurirajući staro imanje otkrivaju čitavu mrežu skrivenih tunela koji vode od njihova vinskog podruma. Sonja u jednom tunelu pronalazi mumificirano tijelo dječaka bijelom vrpcom na ruci, a u džepu mu pronalazi brončani njemački novčić iz 1943. godine…

Izgubljene djevojčice

Izgubljene djevojčice : [treći slučaj inspektorice Kim Stone] / Angela Marsons

Najbolje prijateljice Charlie i Amy su otete. Otmičari će živu vratiti samo jednu i to onu za koju roditelji ponude veći iznos. Obitelji koje su si donedavno bile bliske okreću se jedna protiv druge, spremne na sve kako bi spasile svaka svoje dijete. Istragu vodi inspektorica Kim Stone koja strahuje da je ovaj zločin najokrutniji od svih s kojima se susrela. Ranije su već bile otete djevojčice i tada se kući vratila samo jedna.

Jenda noć skandala

Jedna noć skandala / Teresa Medeiros

Charlotta Anne Fairlegh vršila je posljednje pripreme za svoj prvi bal, koji je za nju pripremila teta, kada joj je Harriet otkrila tko živi u susjednoj kući. Vragolasta je Lottie krišom otišla pogledati tajnovitog markiza, o čijem se ubojstvu prijatelja, kazni što mu je zaveo suprugu, posvuda pričalo. Ali taj je “izlet” Lottu neočekivano doveo do naglih zaruka za markiza Haydena, kojeg u visokom društvu prati strah i prezir…

Mali kafić u Kopenhagenu

Mali kafić u Kopenhagenu / Julie Caplin

Kate živi san iz snova. Radi u PR kompaniji u Londonu i ima divnog dečka. Bar je tako mislila dok joj iza leđa nije preoteo unaprjeđenje za kojim je čeznula. U ponovnom traženju smisla života klijent Lars Wilder joj ponudi odlazak u Dansku kako bi što bolje osmislila kampanju za njegovu novu robnu kuću. Katein zadatak je provesti pet dana u Kopenhagenu te osobno doživjeti što znači hygge.

Plemeniti gospodin u

Plemeniti gospodin u Moskvi / Amor Towles

Grof Aleksandar Iljič Rostov, aristokrat i erudit, 1922. godine zbog optužbe da je napisao kontrarevolucionarnu pjesmu biva osuđen na cjeloživotni kućni pritvor u hotelu Metropol. Ostaje bez dragih predmeta i povlastica te se seli iz svog uobičajenog apartmana u tavansku sobicu iz koje promatra centar Moskve i promjene koje zahvaćaju Rusiju narednih trideset godina. Rostov svoju situaciju prihvaća, zapošljava se kao pomoćni konobar u hotelskom restoranu, doživljava neobične susrete, ostvaruje ljubavnu vezu, a najveću promjenu kod Rostova pokreće devetogodišnja djevojčica koja mu je povjerena na čuvanje.

Veliki dan gospođice

Veliki dan gospođice Pettigrew / Winifred Watson

Radnja ovog romana zbiva se u Londonu 1930-ih godina. Neugledna, siromašna, nesigurna guvernanta, gospođica Pettigrew, usidjelica srednjih godina, ostaje bez posla u velikom strahu od neizvjesne budućnosti. Iz zavoda za zapošljavanje šalju je zabunom na adresu Delysie LaFosse, prekrasne pjevačice i zavodnice koja se nalazi u ljubavnoj nevolji manipulirajući istovremeno trojicom ljubavnika. Skromna gospođica Pettigrew proživljava fascinantan dan prateći gospođicu LaFosse, osjećajući se kao na filmu. Njezini kruti stavovi o doličnosti ženskog ponašanja drastično se mijenjaju i ona počne uživati u neobičnoj ulozi prijateljice i pratiteljice zanosne pjevačice te u potpunoj preobrazbi svog dotadašnjeg zapuštenog izgleda. Zabavna, optimistična i duhovita priča u kojoj neugledna žena nižeg staleža doživljava svoj fizički, emocionalni i društveni preobražaj, stekne prijateljstvo, posao i naklonost muškarca te napokon počne uživati u životu – sve ono o čemu se cijelog svog života nije usudila ni sanjati.

Nasljedfstvo

Nasljedstvo / Vigdis Hjorth

U trenutku kada umre otac, dva dana nakon što se doznalo da je oporukom nakanio zakinuti svoje dvoje starije djece u korist dviju mlađih kćeri, počinju se razotkrivati mračne obiteljske tajne. Na površinu isplivaju višedesetljetne laži u kojima se živjelo, a koje su dovele do raskola u obitelji, s precizno profiliranim likovima oca zlostavljača i tiranina te slabe i pokorne majke (koja nije htjela povjerovati svojoj najstarijoj kćeri da ju je taj isti otac u ranom djetinjstvu opetovano napastovao), kao stupova na kojima počiva sudbina njihove djece. Roman je u matičnoj norveškoj književnosti postao bestseler nakon što je čitateljstvo u njemu prepoznalo stvarnu autoričinu obitelj pročitavši priču kao prikrivenu autobiografiju, a autoričina sestra reagirala je na to “proturomanom” koji je također postao uspješnica.

Srebrna krila

Srebrna krila / Camilla Laeckberg

Nastavak romana “Zlatni kavez”. Nakon obračuna sa suprugom i njegovim partnerom, Faye je s majkom i kćeri započela novi život u inozemstvu. Tvrtka Revenge, koju je osnovala, uspješno posluje i sprema proširenje na američko tržište. Taman kad je Faye pomislila da je gotovo s problemima, pojavila se ozbiljna prijetnja – netko želi preuzeti Revenge. Da bi spasila tvrtku, vraća se u Stockholm…

Tjeskobni ljudi

Tjeskobni ljudi / Fredrik Backman

Razgledavanje stanova koji su na prodaju obično nije pitanje života ili smrti. Međutim, stan širom otvorenih vrata u koji je banuo neuspješni pljačkaš banke i potom potencijalne kupce te nekretnine proglasio taocima, postaje – upravo to. Među taocima je nedavno umirovljeni par koji umjesto svog braka neumorno obnavlja stanove. Tu je bogata bankarica, previše zauzeta karijerom i zarađivanjem da bi se brinula I za koga drugog. U stanu je i mladi par koji će uskoro dobiti prvo dijete, i to je otprilike jedino oko čega se mogu složiti. U ekipi su i postarija gospođa koju mahanje pištoljem ne može impresionirati, a kamoli zastrašiti, iritantna agentica za prodaju nekretnina i sredovječan muškarac prerušen u zeca. Pljačkaš banke nimalo ne dvoji – uspio je skupiti najnaporniju skupinu talaca na svijetu, ikad. No pravi cirkus nastaje tek kad svi završe na policiji u kojoj dvojica policajaca, otac i sin, pokušavaju razriješiti slučaj. Je li moguće da svi ti ljudi, i to pred istražnim organima, besramno lažu (oprostite – izbjegavaju istinu!)? Pa čak i te gospođe u godinama? I kako je, pobogu, iz zatvorenog stana nestao pljačkaš?

Izgubljeno pismo

Izgubljeno pismo / Jilian Cantor

U romanu pratimo dvije priče iz različitih vremenskih razdoblja koje se nadopunjavaju i spajaju. Prva se događa u Austriji u samim začetcima Drugog svjetskog rata. Priča je to o mladom šegrtu Kristoffu koji uči zanat graviranja kod židovskog majstora. Druga se odvija u Los Angelesu krajem osamdesetih. Katie se nalazi usred bolnog razvoda i prilikom čišćenja očeve kuće pronalazi njegovu kolekciju poštanskih maraka i jedno neotvoreno pismo

Mač na ruži

Mač na ruži / Brenda Joyce

Škotska se nalazi usred rata i Robert Bruceovog pohoda na škotsko prijestolje. Alana, nezakonita kćer odbačena od oca riskira svoj život spašavajući neprijatelja, Bruceovog saveznika Iaina, od sigurne smrti. Kada vojska zaprijeti grofoviji njezina strica Alana će biti primorana birati između obitelji za čijim prihvaćanjem oduvijek teži i Iana kojeg je zavoljela. On se također ne može oduprijeti Alani. Iako svjestan da se nalaze na suprotnim stranama osjeća prema njoj želju kakvu do sada nije osjetio prema niti jednoj ženi.

Nakon svršetka

Nakon svršetka / Clare Mackintosh

Pip i Max savršen su par, najbolji prijatelji puni ljubavi jedno za drugo i za Dylana, svog dvogodišnjeg sina sve do trenutka kada se Dylan razboli. Unatoč uklanjanju tumora na mozgu i kemoterapijama njegovo stanje nije dobro te je pred roditeljima odluka o budućnosti sina. Prvi put Pipa i Max se ne mogu usuglasiti te odluku umjesto njih donosi sud nepovratno mijenjajući njihove živote. Drugi dio romana donosi paralelne priče ovisne o različitim odlukama suda.

otok kamelija

Otok kamelija / Tabea Bach

Otok kamelija prekrasan je roman o ljubavi, hrabrosti, povjerenju i povratku prirodi. Sylvia je naoko postigla sve, ali ne nalazi sreću ni u užurbanom životu ni u prividno savršenom braku. Kad naslijedi Otok kamelija u Bretanji, napušta München. No Sylvijin suprug, koji se razumije u financije, već je ponudio otok na prodaju pa ljudi koji se na tome otoku bave uzgojem kamelija nemaju dobro mišljenje o nepoznatoj nasljednici. Opijena čarolijom otoka i dirnuta srdačnošću ljudi, Sylvia im odluči prešutjeti svoj identitet. Kad se zaljubi u Maëla, koji na otoku radi kao vrtlar, njezin položaj postaje vrlo zamršen…

Plač

Plač / Helen FitzGerald

Plač je mračni psihološki triler, u čijem je središtu priče teška i uzbudljiva moralna dilema likova, zbog kojih će vam se sa svakom novom pročitanom stranicom otvarati nova pitanja i nedoumice…

Kada pored usamljene ceste u Australiji nestane malo dijete, počinje policijska potraga koja ubrzo prerasta u medijsku senzaciju i temu razgovora diljem svijeta.

Laži, govorkanja i nepodnošljivi osjećaj krivnje polako okreću roditelje, Joannu i Alistaira, jednog protiv drugog.

Joanna će se, užasnuta, naposljetku zapitati je li moguće da je istina gora od svega što je mogla pretpostaviti?

Može li se nešto toliko nezamislivo ispraviti?

Učiteljeva kći

Učiteljeva kći / Julie Klassen

Nakon što je internat koji je vodio njezin otac nepovratno propao, Emma Smallwood odlazi na imanje Ebbington na litici u vjetrovitu Cornwallu gdje će zajedno s ocem privatno poučavati dvojicu od četvorice sinova bogata baroneta. No ubrzo po dolasku počinju se događati tajanstvene stvari. Je li moguće da Emma doista čuje klavir u noći ili joj se pričinja, jer svaki put kad ode u glazbenu sobu, nađe je praznu? I tko li se to noću šulja u njezinu sobu, ostavljajući neobične tragove?

Skip to content