Događanja u knjižnici u Danima europske baštine u Velikoj Gorici

Ovogodišnja manifestacija Dani europske baštine, koja se tradicionalno odigrava u rujnu u organizaciji Grada Velike Gorice, ima iznimno zanimljivu i poticajnu temu – tekstil. Na koje sve načine komuniciramo putem odjeće, kako se pojam značenja detalja nošnje mijenjao tijekom vremena kroz povijest, sve do danas kada elemente tradicijske odjeće često nalazimo na suvremenim modnim komadima – o tome će biti riječi na svim akcijama obuhvaćenima ovogodišnjom manifestacijom.

Nakon promocije monografije „Srce Turopolja“ u Starom gradu Lukavcu i svečanog otvorenja izložbe „Neverbalna komunikacija tradicijske odjeće“ u Muzeju Turopolja, u Gradskoj knjižnici Velika Gorica u četvrtak 27. rujna 2018. održat će se nekoliko zanimljivih događanja.

Započinjemo interesantnim predavanjem Katarine Bušić, više kustosice iz Etnografskog muzeja u Zagrebu, pod nazivom „Tajni jezik tekstila“ koje će se održati u Središnjem odjelu za odrasle u 12.00 sati. Pozivamo vas da poslušate koje sve poruke u sebi sadrži odjeća koju nosimo ili ona koju su nosili naši preci, kako je ta odjeća nastajala i koje značenje ima danas te kako se odjećom, i nekad i sad, označavaju značajne životne prekretnice.

U Dječjem odjelu s početkom u 13.00 sati održat će se radionica za djecu koja će naučiti izraditi, odnosno sašiti i ukrasiti turopoljsku podgutnicu, tradicionalni muški ukras oko vrata i preteču današnje kravate.

I prvi ovojesenski Četrti četrtek – radionica razmjene vještina – bit će u znaku Dana europske baštine, a Etno udruga Kurilovec s početkom u 18.00 sati u Središnjem odjelu za odrasle održat će radionicu izrade grbeža – najstarijeg tradicionalnog veza Turopolja. Družimo se s iglom i koncem i domaćim grubo tkanim platnom, nekada najčešćim dostupnim materijalom, koji ćemo naučiti ukrasiti starinskim vezom.

Dani europske baštine u Velikoj Gorici
Umjetnost dijeljenja – neverbalna komunikacija tradicijske odjeće
24.– 28. rujna 2018.

Četvrtak, 27. rujna 2018.
u 12.00 sati
Tajni jezik tekstila
Predavanje
Predavačica: Katarina Bušić, viša kustosica, Etnografski muzej u ZagrebuGradska knjižnica Velika Gorica, Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

u 13.00 sati
Turopoljska podgutnica
Radionica
Voditeljica: Maja Novak
Gradska knjižnica Velika Gorica, Dječji odjel, Zagrebačka 37 (potkrovlje)

u 18.00 sati
Četrti četrtek – radionice razmjene vještina: Grbež – najstariji tradicionalni vez Turopolja
Radionica
Voditelji: Etno udruga Kurilovec
Gradska knjižnica Velika Gorica, Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Skip to content