Divji ogenj – predstavljanje knjige Natalije Bajer

Potkraj prošle godine u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Virovitici objavljena je zbirka dijalektalne poezije „Divji ogenj“. Autorica je Natalija Bajer, porijeklom iz turopoljskog sela Vukojevca, a stihovima iz ove zbirke vratila se jeziku svog zavičaja – turopoljskom dijalektu kojim je ispisala sve pjesme koje se nalaze u knjizi. Pjesme su posvećene autoričinoj majci i baki, odraslima u Rakitovcu, a tematski su vezane uz njihov život i autoričino djetinjstvo provedeno u turopoljskom kraju.

Natalija Bajer kao autorica Velikogoričanima nije potpuno nepoznata jer su pjesme iz ove zbirke, s kojom je sudjelovala i na Književnom natječaju biblioteke Albatros Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica 2017. godine, zahvaljujući književniku Božidaru Prosenjaku već uvrštene u Ljetopis Grada Velike Gorice 2017.

Sjećanja na djetinjstvo, na nekadašnji seoski način života, lirske minijature o mjestima, ljudima i situacijama, pjesme Natalije Bajer opisuju jedan svijet kojeg više nema, ali je živ u srcima onih koji pamte. Natalija Bajer u njima progovara na momente duhovito, na momente tužno, melankolično, ali uvijek dirljivo, emotivno i prije svega iskreno.

Predstavljanje će se održati u srijedu 20. veljače 2019. u 19.00 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, Središnjem odjelu za odrasle, Zagrebačka 37. Knjigu će, uz autoricu Nataliju Bajer predstaviti urednica Sonja Smolec, autor osvrta Božidar Prosenjak, a pjesme će čitati književnica Slavica Sarkotić.

„Iako su te pjesme ispjevane u narativnom obliku, često nudeći neku životnu priču, autorica u njima uspijeva ostvariti i cijelu lepezu svježih poetskih slika u najboljoj maniri vrhunskih pjesnika. Izraz je jednostavan, ali je poruka bremenita.“

Iz osvrta Božidara Prosenjaka

“I pjesma nastaje iz takvog malenog zrna sjećanja, a uspomena biva uzdignuta u rang velike teme, od koje bi se mogle ispuniti mnoge stranice ne jednoga, već desetina djetinjstava poput naših“

Iz predgovora Božice Jelušić

Divji ogenj

predstavljanje knjige Natalije Bajer
Gosti: Natalija Bajer, autorica
Sonja Smolec, urednica knjige
Božidar Prosenjak, autor osvrta o knjizi
Slavica Sarkotić, književnica

U srijedu, 20. veljače 2019. u 19.00 sati
Gradska knjižnica Velika Gorica
Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Skip to content