Dani europske baštine – predavanje o prirodnoj baštini Turopolja

U sklopu manifestacije Dani europske baštine u Velikoj Gorici u Gradskoj knižnici Velika Gorica u četvrtak 21. rujna 2017. u 12.00 sati možete poslušati predavanje o prirodnoj baštini Turopolja.

Kroz predavanje prof.dr.sc. Željka Španjola „Prirodna baština Turopolja“ (Zavod za ekologiju i uzgajanje šuma, Šumarski Fakultet Sveučilišta u Zagrebu) upoznat ćemo specifične prirodne resurse turopoljskoga kraja – vegetaciju, floru, faunu, prirodne krajolike i njihovo biološko, ekološko i prostorno značenje – sve ono što je, s obzirom na neraskidivu vezu čovjeka i prirode, na specifičan način oblikovalo živote ljudi i način života na ovom području. Uz kratak povijesni prikaz suživota čovjeka s prirodom na ovim prostorima, saznat ćemo ponešto i o zakonskoj zaštiti i prijedlozima za daljnju zaštitu i valorizaciju krajobraznih cjelina u Turopolju, jer sve ono što čovjek svojim djelovanjem u dubokom prožimanju s okolišem stvara, ostaje kao baština za buduće generacije.

Rad „Prirodna baština Turopolja“ za izlaganje u sklopu programa Dana europske baštine 2017. pripremili su prof.dr.sc. Željko Španjol i doc.dr.sc. Damir Drvodelić iz Zavoda za ekologiju i uzgajanje šuma Šumarskog odsjeka Šumarskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Predavanje će se održati u Središnjem odjelu za odrasle, Zagrebačka 37.

Dani europske baštine u Velikoj Gorici su višednevna manifestacija kojoj je cilj promovirati baštinu u najširem smislu. Manifestacija je tematski i vremenski usklađena s nacionalnom i međunarodnom manifestacijom. Prema prijedlogu Europskog vijeća ovogodišnja zajednička tema je Baština i priroda: krajolik mogućnosti. Velikogorička manifestacija ove će se godine baviti ljudskim djelovanjem u prostoru, transformacijama prirodnog u kulturni krajobraz te potrebnim vještinama i znanjem za obnovu i očuvanje kulturne i prirodne baštine.

Dani europske baštine
Prirodna baština Turopolja
predavanje
Predavač: prof. dr. sc. Željko Španjol, Zavod za ekologiju i uzgajanje šuma, Šumarski Fakultet Sveučilišta u Zagrebu
u četvrtak, 21. rujna 2017. u 12.00 sati
Gradska knjižnica Velika Gorica, Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Skip to content