Dani europske baštine: Moba – uloga zajednice u očuvanju i obnovi baštine

Ako još ne znate što je moba, ovogodišnja manifestacija Dana europske baštine pomoći će vam da saznate sve o ovom starom narodnom običaju uzajamnog pomaganja u većim i složenijim radovima. Što je moba značila nekad, a kako je primjenjiva danas te koji su suvremeni oblici mobe, saznajte i na zanimljivom predavanju koje u sklopu manifestacije organizira Gradska knjižnica Velika Gorica.

U suradnji s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu u okviru programa Dana europske baštine 2016. Gradska knjižnica Velika Gorica poziva vas u četvrtak 22. rujna 2016. u 13.00 sati na predavanje „Moba – uloga zajednice u očuvanju i obnovi baštine“. Predavačica je dr.sc. Tihana Rubić, a kroz predavanje će pokazati primjere „mobe“ iz vremena naših očeva i djedova, te kako nekadašnji oblici zajedničkog uzajamnog pomaganja mogu biti primjer današnjim generacijama mlađih naraštaja da kroz vidove neformalnog udruživanja rade na očuvanju i obnovi baštine u širem značenju riječi.

Zbog provođenja revizije u Središnjem odjelu za odrasle predavanje će se održati u VIP-sali Pučkog otvorenog učilišta, 1. kat.

S obzirom da je moba tema ovogodišnje velikogoričke manifestacije u sklopu Dana europske baštine, namjera organizatora je kroz niz predavanja, izložbi, pa i aktivnog sudjelovanja prikazati i problematizirati odnos lokalne i stručne zajednice prema baštini te potaknuti lokalno stanovništvo da prepozna vrijednosti te da se aktivno uključi u revitalizaciju i očuvanje baštine.

Cjelokupan program Dana europske baštine 2016. u Velikoj Gorici dostupan je ovdje:

Dani europske baštine
Moba – uloga zajednice u očuvanju i obnovi baštine
predavanje
Predavačica: dr. sc. Tihana Rubić, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, Filozofski fakultet u Zagrebu
u četvrtak, 22. rujna 2016. u 13.00 sati
Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, VIP sala (1. kat)
Zagrebačka 37, Velika Gorica

Skip to content