Dan darivanja knjiga

U utorak, 14. veljače 2017. povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga, a u okviru nacionalne kampanje “Čitaj mi!”, pod geslom Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj! u Područnu knjižnicu Galženica dolaze djeca iz Dječjeg vrtića Velika Gorica polaznici Montessori skupine.

Alternativni odgojno-obrazovni program prema koncepciji Marie Montessori temelji se na motu „Pomozi mi da učinim sam“. Individualiziranim pristupom, posebno oblikovanim priborom i materijalima djeca uče na svoj način, u skladu sa svojim potrebama, izabirući neku od ponuđenih aktivnosti. Učenje tako postaje uzbudljiv proces otkrivanja, koji vodi koncentraciji, motivaciji, samodisciplini i želji za učenjem.

Montessori program u Dječjem vrtiću Velika Gorica otvoren je u jesen 2016. godine. U skupinu su upisana djeca različite kronološke dobi (od 3-6 godina) te su uključena djeca s teškoćama u razvoju. Dobne i razvojne različitosti ukazuju na različite interese, pa mlađa djeca uče od starijih, starija ponavljaju gradivo učeći mlađu. U tim se odnosima usvajaju socijalne norme ponašanja, uvažavanje, poštivanje različitosti i komunikacija.

U skupini odgojno-obrazovni rad provode tri odgojiteljice s višegodišnjim iskustvom u radu s djecom predškolske dobi te završenim specijaliziranim programom edukacije iz područja Montessori pedagogije koja uključuje i rad s djecom s teškoćama u razvoju.

Program koji organiziramo za djecu obuhvaća upoznavanje s knjižnicom i čitanje priče Marianne Dubuc “Lav i ptica” u kojoj jednog jesenjeg dana u blizini svoga vrta Lav pronađe ozlijeđenu pticu. I tu počinje priča o jednom prijateljstvu…

Na kraju druženja i razgovora o pročitanoj priči mališanima ćemo pokloniti dječje edukativne slikovnice.

Skip to content