Čitanjem do svjetla – kako čitaju slijepe i slabovidne osobe

U suradnji s velikogoričkom Udrugom „Suncokret“ – udrugom osoba s invaliditetom – u rujnu smo započeli s nizom tribina namijenjenim svim sugrađanima i putem kojih pružamo podršku nastojanjima Udruge da osvijesti probleme osoba s invaliditetom u našem gradu (i šire). Nakon predavanja o znakovnom jeziku u sklopu Međunarodnog tjedna gluhih, na samom početku Mjeseca hrvatske knjige u srijedu 14. listopada 2015. u 19.00 sati u Središnjem odjelu za odrasle, Zagrebačka 37, nastavljamo s upoznavanjem specifičnih potreba naših sugrađana s poteškoćama vida, odnosno potreba slijepih i slabovidnih osoba. Na inicijativu volonterki Udruge „Suncokret“ Sanje DošenIvne Ivanković u Mjesecu hrvatske knjige 2015. posvećenom svjetlosti te uz Međunarodni dan bijelog štapa koji se obilježava 15. listopada, gost listopadske tribine je prof. Pero Pažin iz Saveza slijepih Zagreb, profesor hrvatskog jezika i književnosti u Centru za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” u Zagrebu. S njim razgovaramo o tome kako čitaju slijepe i slabovidne osobe, što im olakšava, a što otežava pristup knjizi, a svi oni koji do sada nisu imali prilike moći će vidjeti (i pod prstima osjetiti) kako izgledaju knjige na brajici.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. listopada. U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine pa se tako Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih kojom se prilikom najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba.

Jeste li znali da…?

Vinko Bek, tiflopedagog i humanist, prvi je na ovim prostorima organizirao zaštitu i osposobljavanje slijepih. Bio je učitelj pučke škole u Bukevju gdje je 1889. godine otvorio i privatni zavod za slijepe u kojem je obučavao slijepog dječaka Hinka Svobodu s kojim je iste godine izašao na javni ispit u Zagrebu. To je prvi put u povijesti školstva na jugoistoku Europe da se u nastavi za slijepe u svim predmetima prilagođava specifičnim zahtjevima slijepoga djeteta. U tu svrhu izradio je i izdao prvu našu početnicu s Braillevim slovima.

Čitanjem do svjetla
kako čitaju slijepe i slabovidne osobe
susret
gost: prof. Pero Pažin iz Saveza slijepih Zagreb, profesor hrvatskog jezika i književnosti u Centru za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” u Zagrebu
u srijedu, 14. listopada u 19.00 sati
Gradska knjižnica Velika Gorica, Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Skip to content