Čitam sto na sat! – počinje Mjesec hrvatske knjige 2016.

Tijekom tradicionalne nacionalne manifestacije Mjesec hrvatske knjige i ove će se godine intenzivirati književna događanja u Gradskoj knjižnici Velika Gorica. Manifestacija službeno započinje 15. listopada 2016., a tijekom mjesec dana, sve do 15. studenoga, velikogorička će književna publika i svi ljubitelji čitanja moći uživati u susretima, radionicama, javnim čitanjima i kvizovima za sve uzraste. Ovogodišnji moto manifestacije je Čitam sto na sat!, a u skladu s njim putem raznolikih književnih događanja naše ćemo sugrađane podsjetiti na važnost čitanja te prije svega na užitak koji nam čitanje samo po sebi donosi. Čitati više i kvalitetnije – odnosno čitati „sto na sat“ – ne znači samo puku zabavu ili odvraćanje od stvarnosti, nego znači vježbati različite načine suočavanja sa stvarnim svjetonazorskim, moralnim, političkim, emocionalnim ili društvenim problemima i pitanjima. Drugim riječima – čitati znači učiti se životu.

Događanje koje otvara Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica književno je putovanje kroz vrijeme u doba Williama Shakespearea i Miguela Cervantesa, čiju 400. godišnjicu smrti obilježavamo ove godine. Ova književna večer održat će se u ponedjeljak 17. listopada 2016. uz multimedijalno druženje s djelima ovih dvaju velikana svjetske književnosti uz glazbeno-scenski performans na autentičnim instrumentima koji će nam dočarati kulturu elizabetinske engleske i barokne Španjolske. Na putovanje nas vode Igor Paro, glazbenik i profesor u Umjetničkoj školi Franje pl. Lučića i glumac Zoran Kelava.

Od sredine listopada u izlozima Područne knjižnice Galženica bit će postavljena izložba o 130. godina djelovanja Gradske knjižnice Velika Gorica putem koje ćete moći naučiti sve o povijesti vaše i naše knjižnice i tako se pripremiti za sudjelovanje u nagradnom kvizu čija će se završnica uz dodjelu nagrada održati 11. studenoga. Književno druženje s velikogoričkom književnicom Nadom Mihoković Kumrić obogatit će događanja u Područnoj knjižnici Galženica, a 21. listopada srednjoškolci imaju priliku sudjelovati u čitateljskom maratonu „Čitam sto na sat“.

Dječji odjel i ove godine je pripremio čitanja djeci u prostorima pedijatrijske čekaonice velikogoričkog Doma zdravlja, upoznavanje s knjižnicom i knjigama za najmlađe, prvašići se tijekom Mjeseca hrvatske knjige tradicionalno mogu besplatno učlaniti u knjižnicu i dobiti Čitatovnicu – čitateljsku putovnicu u kojoj mogu sakupljati žigove za svaku pročitanu knjigu i na kraju osvojiti lijepe nagrade, a djecu očekuje i susret s velikogoričkom književnicom Jasminkom Tihi Stepanić koja će nakon niza uspješnih romana za mlade u susretu s djecom predstaviti svoju prvu slikovnicu „Priča o ribaru i zlatnoj ribici“.

Ove godine zbog provođenja revizije knjižnog fonda u Središnjem odjelu za odrasle neki će se programi odvijati u prostorima Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Svi detalji o programima dostupni su u tiskanoj programskoj knjižici čije likovno oblikovanje ponovno potpisuje ilustrator Mato Lovrić te na linku:

Uživajte u književnim događanjima u Mjesecu hrvatske knjige, s veseljem vas očekujemo u knjižnici uz malo upozorenje preuzeto iz Nacionalne strategije za poticanje čitanja:

Oprez! Čitanje vam može promijeniti život.

Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica 2016.
15. listopada – 15. studenoga 2016.
Čitam sto na sat!

Skip to content