Čitaj mi!

U Europskoj godini čitanja naglas hrvatski pedijatri, knjižničari i drugi stručnjaci, u suradnji s medijima i nakladnicima, zajedničkim snagama pokreću prvu nacionalnu kampanju za poticanje čitanja u obitelji, u želji da se kod roditelja, ali i cjelokupnog društva, razvije svijest o njegovoj važnosti.
Mnogi važni dokumenti i trategije vezane uz čitanje naglašavaju da je upravo metoda glasnog čitanja ključna za razvijanje čitateljskih navika i kasniji uspjeh u školi te općenito uspjeh u stjecanju znanja i vještina. Glasno čitanje djeci često služi i prevenciji poteškoća u čitanju koje se mogu javiti već u najranijoj dobi. Da ne bude zabune, izuzetno je važno čitati djeci svih uzrasta, a ne samo najmlađima.
Kampanju “Čitaj mi!” pokreću Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i UNICEF Hrvatska, pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.

Tijekom ove godine u akciji “Čitaj mi!” provodit će se nekoliko ključnih aktivnosti:

  • Plakati i letci koji ističu važnost čitanja naglas djeci od rođenja (kako i kada čitati djeci, što je slikovnica i kako izgledaju slikovnice za pojedinu dob) bit će postavljeni u pedijatrijskim ordinacijama, rodilištima, domovima zdravlja i knjižnicama.
  • U narodnim knjižnicama bit će organizirane pričaonice “Čitam ti priču”.
  • UNICEF Hrvatska, u nastojanju da se dopre do najranjivijih skupina djece, podržat će podjelu slikovnica “Gledaj ova mala slatka lica” na redovitim sistematskim pregledima u pedijatrijskim ambulantama, uz prethodno zajedničko čitanje roditelja, djece i pedijatra.
  • Ove će se godine slikovnice dijeliti u trima najsiromašnijim hrvatskim županijama – Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji. Kampanju će podržati i Prvi program Hrvatskoga radija svojom emisijom “Priča za laku noć” koja će sadržajem i trajanjem biti prilagođena najmlađoj djeci.

Više o ovoj kampanji, ali i o važnosti čitanja možete saznati na: http://www.citajmi.info

Skip to content