Četrti četrtek u znaku baštine – radionica vezenja: grbež, najstariji turopoljski vez

Prvi ovojesenski Četrti četrtek – radionica razmjene vještina – bit će u znaku Dana europske baštine, a Etno udruga Kurilovec s početkom u 18.00 sati u Središnjem odjelu za odrasle održat će radionicu izrade grbeža – najstarijeg tradicionalnog veza Turopolja. Družimo se s iglom i koncem i domaćim grubo tkanim platnom, nekada najčešćim dostupnim materijalom, koji ćemo naučiti ukrasiti starinskim vezom.

Ana Plehinger iz Etno udruge Kurilovec o grbežu piše sljedeće:

“Muške košulje Turopoljaca, kako seljaka (urbaraca), tako i plemića, stoljećima su se ukrašavale na prsnom dijelu ”tvezom” ili “grbežom”.
Riječ je o šupljikavom vezu iglom, gdje se opliću niti tkanine na kojoj se veze, da bi se dobio oblik željenog motiva. Zatim se pojedine niti izrezuju i izvlače iz tkanine. To je donijelo tom vezu još i naziv “izrezanac”.
One niti koje se ne izrezuju omataju se pamučnim koncem. Jedan dio vezenog motiva se uvijek popuni (gusto izveze) istim koncem – po mogućnosti nešto deblje niti. Iako rjeđe, u turopoljskom kraju se grbež pojavljuje i na ženskim pregačama, ukrasnim zidnim ručnicima, stoljnjacima, te prekrivačima za krevet.”

Skip to content