Četrti četrtek – Radionice razmjene vještina: Je li vaš život previše plastičan?

Novi Četrti četrek donosi nam nešto novo i zanimljivo – filmsku večer uz eko-filmove. U sklopu nacionalne akcije „Pokrenimo zelene knjižnice“ s nedavno održanog četvrtog E?! – Okolišnog filmskog festivala odabrali smo dva dokumentarca – kratak, ali sladak Život jedne plastične vrećice/ Life of a plastic bag i Stavi u vrećicu/Bag it – izvrstan dokumentarac iz kojeg možete saznati kome sve štete plastične vrećice i koliko se predugo razgrađuju. Kao i sva uporabna plastika, vrećice se gomilaju ne samo na smetlištima, nego i na cestama, u parkovima, u morima i oceanima, a njihova masovna proizvodnja i kratak rok korištenja uzrokuju sve veće hrpe tog teško razgradivog otpada diljem svijeta. Iako je jedini način kako doskočiti tom problemu u potpunosti napustiti upotrebu plastičnih vrećica, dok se to ne dogodi plastičnu gomilu možemo smanjiti ponovnom kreativnom upotrebom istih – za početak u vlastitim domaćinstvima.

Zato ćemo na svibanjskom Četrtom četrtku naučiti kako se od starih vrećica izrađuje tzv. plarn (plastic yarn) ili plastično predivo od kojeg kukičanjem ili pletenjem, pa i vezenjem, uzlanjem i slično nastaju mnogi korisni upotrebni predmeti. Ako i sami imate neku zamisao kako upotrijebiti stare plastične vrećice, slobodno nam se pridružite na razmjeni ideja u četvrtak, 25. svibnja 2017. u 18.00 sati u Središnjem odjelu za odrasle Gradske knjižnice Velika Gorica.

Ovo je prva u sklopu filmskih dokumentarnih večeri kojom se Gradska knjižnica uključuje u nacionalnu akciju „Pokrenimo zelene knjižnice“ čiji je cilj edukacija javnosti i širenje svijesti o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša. Svatko može doprinijeti, a knjižnice kao i uvijek trebaju biti svjetionici i rasadnici novih ideja za održivo i zdravo društvo – društvo koje će voditi brigu o našem jedinom staništu – planeti Zemlji.

Prikazivanje filmova sa četvrtog E?! – Okolišnog film festivala omogućuje Zelena akcija. Svi filmovi su titlovani!

Trajanje:

Život jedne plastične vrećice/Life of a plastic bag (trajanje 3 min)

Stavi u vrećicu/Bag it(trajanje 80 min)

Četrti četrtek omogućuju nam volonteri u okviru Tranzicijske grupe Velika Gorica koji jednom mjesečno vode radionice razmjene vještina.  Sudjelovanje u radionicama je besplatno, a znanja koja možete steći neprocjenjiva.

Ako i sami posjedujete neka znanja i vještine, nešto što možete podijeliti s drugima u neformalnom radioničkom druženju, slobodno se javite na e-mail posudba@knjiznica-vg.hr. O temama se možete informirati u knjižnici ili na njenim mrežnim stranicama te putem facebooka (Tranzicijska grupa VG ili Gradska knjižnica Velika Gorica – Središnji odjel za odrasle).

Četrti četrtek – Radionice razmjene vještina
Je li vaš život previše plastičan?
prikazivanje dokumentarnih filmova Život jedne plastične vrećice/Life of a plastic bag (trajanje 3 min) i Stavi u vrećicu/Bag it(trajanje 80 min) uz radionicu izrade prediva od plastičnih vrećica (plarn)
u četvrtak, 25. svibnja 2017. u 18.00 sati
Gradska knjižnica Velika Gorica, Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

Skip to content