Četrti četrtek – radionice razmjene vještina besplatne za sve

S početkom siječnja aktivnosti velikogoričke tranzicijske grupe ponovno se intenziviraju. Naime, u prostoru Gradske knjižnice Velika Gorica, Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37 započinje program Četrti četrtek koji obuhvaća niz iskustvenih radionica razmjene vještina. Radionice volonterski organiziraju i vode članovi neformalne grupe građana VG tranzicija, a besplatne su za sve koji u njima žele sudjelovati. Održavat će se jednom mjesečno, svaki četvrti četvrtak u mjesecu, a o temama se možete informirati u knjižnici ili na njenim mrežnim stranicama, putem facebooka ili se obratite na e-mail tranzicijske grupe vgtranzicija@gmail.com.

Već u četvrtak 22. siječnja 2015. u 18.00 sati možete besplatno sudjelovati u prvoj radionici „Kako učinkovito sanjati, kritizirati, sagledati i provesti – Disney  tehnikom“ koju vodi psihologinja Dragana Svalina Stepanić. Radionica se bavi svjesno upravljanim procesom, od zamisli, objektivne procjene svih uočljivih aspekata i eventualnih prepreka, unapređenjem prvotne ideje, te omogućavanjem provedbe uključivanjem svih naših spoznatih ali i skrivenih resursa. Radionica će biti iskustvena za sve polaznike uz stvaran pokazni rad i vodstvo.
Bez snova nema vizije. Bez vizije nema željene budućnosti. Nasumično djelovanje će nas sigurno negdje odvesti, ali to možda ne bude baš tamo kamo smo htjeli stići. Sanjajmo namjerno, postignimo ciljano!

Radionice razmjene vještina (skillshare) dobar su način neformalne (i besplatne) razmjene znanja, a bit skillsharea je da se okupe ljudi koji ili žele nešto naučiti ili znaju nešto što mogu naučiti druge. Izbor vještina je neograničen, od sviranja instrumenata i uradi sam popravaka do kuhanja i samoobrane. Skillshare održava filozofiju slobodne razmjene znanja i vještina te DIY (uradi sam) principa.
Ako i sami posjedujete neka znanja i vještine, nešto što možete podijeliti s drugima u neformalnom radioničkom druženju ili vas zanimaju ostale radionice koje priprema naša tranzicijska grupa, slobodno se javite na već navedeni e-mail.

Ali to nije sve što nam vrijedni aktivisti pripremaju ovoga siječnja –  u subotu 24. siječnja 2015. nastavlja se dobra tradicija Krameraja /Domaćeg placa – kombinacije sajma razmjene i sajma domaće hrane na kojem istodobno možete trampiti i praktički besplatno nabaviti knjige, odjeću, svijećnjake i tko zna što još sve ne, te nabaviti dobru, zdravu hranu malih lokalnih proizvođača. Osim toga tamo možete naučiti vještinu tai-chi, poi žongliranje ili kako kukičati u krug. Krameraj /Domaći plac održava se u predvorju Srednjoškolskog centra Velika Gorica, Tomaševićeva 2, od 10.00 do 16.00 sati.
Zato prekopajte tavane, podrume, ormare… sigurno imate nešto što vam više ne treba, a drugima bi bilo njihovo novo blago… trampite se s ljudima na krameraju, sigurno ćete naići na nešto za što niste ni znali da treba vama ili nekome koga znate… naučite nove vještine i probajte zdravu hranu lokalnih proizvođača – u malo riječi – dođite na Krameraj/Domaći plac i podržite našu lokalnu tranzicijsku ekipu u njihovim nastojanjima da naš grad učine zanimljivijim i zdravijim mjestom za život!

Skip to content