#Bookfacefriday izložba

Bookface ili BookfaceFriday svojevrsna je igra ili bolje rečeno izazov u kojemu pokušavamo spojiti naslovnicu knjige s osobom ili nekim dijelom tijela te osobe tako da se naslovnica stopi s tom osobom ili dijelom tijela i stvori se nova, kreativna fotografija, iluzija koja stvara privid da osoba ulazi u naslovnicu knjige ili slika na naslovnici izlazi iz okvira knjige, ovisno o našem kutu gledanja. Te kreativne fotografije objavljujemo na društvenim mrežama, na našem Instagram i Facebook profilu. Izložba #bookfacefriday obuhvaća 24 fotografije koje smo objavili na našim društvenim mrežama tijekom prošle i ove godine. Iako je naziv ove kreativne igre ili izazova Bookface, odnosno, doslovno prevedeno „Knjigalice“, naslovnica se ne mora nužno stopiti s osobom (naravno, to ovisi o izgledu naslovnice) – to može biti životinja, predmet, ulica, plaža, bilo kakav pejzaž – mogućnosti su neograničene i u tome leži ljepota i kreativna moć Bookfacea.

Informatorica Morgan Holzer prva je osoba koja je počela koristiti oznaku #bookfacefriday u kolovozu 2014. godine. Kao inspiraciju navela je viralni uspjeh izazova Sleeveface u kojem se spaja naslovnica albuma glazbene ploče s osobom ili nekim dijelom tijela tako da se kao i kod Bookface izazova stvori potpuno nova slika ili iluzija.

Osim što se mi knjižničari odlično zabavljamo stvarajući zanimljive fotografije i iluzije u našem Bookface izazovu, također veselimo i vas korisnike koji nam često pišete koliko vas zabavljaju naše kreacije. S veseljem iščekujete petak i novu fotku i zato mi cijeli tjedan tražimo najbolje naslovnice knjiga i dogovaramo kako se obući i koji rekvizit donijeti da fotografija ispadne što bolja. Skoro sve naše Bookface kreacije plod su zajedničkog rada i truda, jedna osoba fotografira i namješta drugu osobu – „Bookface modela“ – kako bi fotografija ispala što uvjerljivija. Druga osoba, „Bookface model“, mora biti mirna u svojoj pozi, a to ponekad nije lako jer naslovnice često zahtijevaju mirnoću u položaju koji možda i nije najugodniji za osobu koja pozira. Naravno, često su naše Bookface sesije prekinute napadajima smijeha. Sve u svemu, spajamo zabavu, rad i super promociju naše knjižnice i knjiga.

Bookface izazov omogućuje nam da potaknemo čitatelje na odabir zanimljivih knjige kojih se možda ne bi sjetili ili ih našli da nije bilo super fotografije petkom i opisa sadržaja knjige ispod fotografije. Primjećujemo da se knjige korištene u Bookface izazovu često posude u narednim danima i to nas veseli.

Također nas veseli i to što nas prepoznaju i autori hit knjiga korištenih u Bookface izazovu. Tako je primjerice, autorica Kerry Lonsdale komentirala objavu s naslovnicom njene knjige („Sve što nam je ostalo“) te je čak i objavila našu fotografiju sa svojem Instagram profilu i označila nas u objavi. Takve stvari daju nam dodatan vjetar u leđa i poticaj da budemo još bolji i kreativniji u nadolazećim objavama.

Fotografije se mogu razgledati u izlogu Knjižnice Galženice od 13. do 30. lipnja 2022.

Skip to content