BookCrossing u Velikoj Gorici!

Gradska knjižnica Velika Gorica uključila se u zanimljiv međunarodni projekt slobodne razmjene kniiga BookCrossing. Knjige moraju biti slobodne, a ne zarobljene na policama – načelo je BookCrossinga, koji djeluje na način da svatko tko ima neku knjigu koju želi podijeliti s ostalima, ostavi je na javnom mjestu i na taj način i ostalima omogući da je pročitaju, naravno s namjerom da je i oni nakon toga ostave na nekom drugom mjestu za koje smatraju da će se na njemu pronaći potencijalni čitatelj. Prethodno označene knjige mogu se proslijediti nekome koga poznajemo, ali omiljeni način prosljeđivanja među bookcrosserima je taj da se knjige ostavljaju na nekom mjestu na kojem same pronalaze sljedećeg čitatelja – na klupi u parku, u vlaku, omiljenom kafiću… S obzirom da avantura na taj način ostavljene knjige može završiti i prije nego što je počela, počevši od ponedjeljka 23. travnja 2012., Svjetskog dana knjige i prve hrvatske Noći knjige, u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Velika Gorica organizirali smo BookCrossing Point – točku gdje možete potražiti knjige ili ostaviti svoje za daljnju razmjenu. Nadamo se da ćemo uskoro organizirati još nekoliko BookCrossing točaka u gradu i također pozivamo sve koji svoje knjige žele uključiti u svoj projekt, a ne znaju kako, da se obrate u knjižnicu.

Pravila BookCrossinga su sljedeća:
1.    na označenom (ili neoznačenom) mjestu ostavite knjigu koju želite podijeliti s drugima te također uzmite knjigu koju biste i sami voljeli pročitati
2.    knjigu treba označiti naljepnicom čime se potvrđuje da knjiga ulazi u BookCrossing
3.    nakon čitanja knjigu možete vratiti na mjesto označeno kao mjesto razmjene ili ju možete proslijediti dalje nekom tko bi ju također volio pročitati

„Putovanje“ knjige možete pratiti na sljedeći način: knjigu treba registrirati na web stranici projekta www.bookcrossing.com nakon čega dobijete brojčani kod koji upisujete na naljepnicu. Sve što osoba koja knjigu trenutno čita treba napraviti je unijeti taj kod na web stranicu i „prijaviti“ knjigu, odnosno njezino trenutno „boravište“. Ako želite saznati gdje je sve knjiga bila, u tražilicu na stranici upišite njezin naslov i to je to – provjerite koliko je puta proslijeđena, koje je gradove (i države!) obišla, koliko ljudi razveselila, a čitači mogu upisivati i komentare o knjizi, tako da možete saznati i kome se sve svidjela i koliko.
Uključite se u i vi u ovaj zanimljiv međunarodni projekt čiji je jedini cilj razvijanje i populariziranje kulture čitanja, sudjelujte u stvaranju najveće svjetske knjižnice i zapamtite: budite dobri prema knjigama koje čitate kako bi mogle razveseliti i nekoga drugoga!

Skip to content