Adventska događanja u Gradskoj knjižnici Velika Gorica

Vrijeme adventa i u Gradskoj knjižnici Velika Gorica i ove godine bit će veselo, kreativno i poučno. Među događanjima koja smo pripremili za kraj godine bit će ponešto za svakoga – ljubitelje izložbi, kreativnih radionica, predavanja i dokumentarnog filma, a akcija djelomičnog oprosta zakasnina razveselit će sve koji su nisu na vrijeme vratili knjige u knjižnicu.
Nekoliko izložbi uljepšat će prostor naše knjižnice; u Dječjem odjelu bit će izloženi dječji radovi na temu „Mogut“ nastali na likovnim radionicama tijekom Dječjeg tjedna u susradnji s Muzejom Turopolja, a nakon te izložbe svoju će božićnu izložbu o bajci „Orašar“ imati djeca iz Dječjeg vrtića Velika Gorica; u Područnoj knjižnici Galženica već sada možete razgledati izložbu o 800. godina dugoj povijesti zagrebačke katedrale, a od 11. prosinca u izlozima na Trgu Stjepana Radića razgledajte tiskane reprodukcije poznatih likovnih djela božićne tematike. U Središnjem odjelu za odrasle izložit ćemo Milenijsku Bibliju, posebno vrijedno limitirano izdanje Biblije i ujedno najveću knjigu u Gradskoj knjižnici Velika Gorica koja će se moći prelistavati samo uz pomoć rukavica. Za male kreativne ruke u Dječjem odjelu bit će organizirana radionica izrade božićnih poklona, a uz dan sv. Lucije u Područnoj knjižnici Galženica tema likovne radionice bit će „Svjetlo“. Zadnja ovogodišnja psihoedukativna radionica za roditelje i odgajatelje održat će se u Dječjem odjelu s temom „Razvoj dječje inteligencije“, a održat će ju mag.proesc.educ. Katarina Šeravić, odgojiteljica mentorica iz Dječjeg vrtića Ciciban. U Središnjem odjelu za odrasle posjetite jedno filmsko i jedno književno druženje. Ove godine u okviru serijala „Stella Maris“ prikazujemo film o marijanskoj baštini Varaždinske biskupije gdje se Marija, zbog bogatog baroknog sakralnog nasljeđa, naziva još i kraljicom anđela, „Varaždinska Regina angelorum“. Obljetnicu smrti književnika Augusta Šenoe ove godine obilježavamo druženjem s pričama iz njegove obiteljske škrinjice kada će naša gošća biti gđa. Jasmina Reis, kuratorica memorijalne zbirke „Kuća Šenoa“.

Uz Dan grada Velike Gorice na svetu Luciju 13. prosinca 2017. u sve tri lokacije knjižnice imamo akciju djelomičnog oprosta zakasnina “Knjige u zakasnini vrati, samo 50 plati!“. Na taj dan omogućit ćemo dužnicima koji su u velikim zakasninama da vrate knjige uz jedinstven iznos zakasnine koji samo na taj dan iznosi 50,00 kuna. Tako ćemo omogućiti korisnicima kojima je zbog naraslih iznosa dugovanja za nevraćene knjige bila blokirana daljnja posudba da uz ovaj simboličan iznos ponovno postanu aktivni članovi Gradske knjižnice Velika Gorica.

Popis događanja:

od 22. studenoga do 10. prosinca 2017.
„Zagrebačka katedrala – 800 godina od izgradnje i posvećenja (1217.)“
Izložba
Područna knjižnica Galženica, Trg Stjepana Radića 5

Od 4. do 15. prosinca 2017.
„Mogut“
Izložba dječjih radova
Dječji odjel, Zagrebačka 37 (potkrovlje)

Od 4. do 23. prosinca 2017.
„Milenijska Biblija“
Izlaganje najveće knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica
Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

6. prosinca 2017. u 19.00 sati
Predstavljanje i projekcija filma „Varaždinska Regina angelorum“ (povijesno štovanje Bogorodice u Varaždinskoj biskupiji
Gosti: dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, voditeljica, scenaristica i redateljica filma i prof. Alojzije Prosoli, producent filma
Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

od 11. prosinca 2017. do 6. siječnja 2018.
Božić u djelima hrvatskih likovnih umjetnika – tiskane reprodukcije
Izložba
Područna knjižnica Galženica, Trg Stjepana Radića 5

11. prosinca 2017. u 10.00 sati
Iz obiteljske škrinjice Augusta Šenoe
književni susret
Gošća: Jasmina Reis, kuratorica Obiteljske zbirke Šenoa
Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37

11. prosinca 2017.
Izrada božićnih poklona
Kreativna radionica za djecu
Dječji odjel, Zagrebačka 37 (potkrovlje)

12. prosinca 2017. u 18.00 sati
Razvoj dječje inteligencije
Psihoedukativna radionica
Voditeljica: mag.praesc.educ. Katarina Šeravić, odgojiteljica mentorica, DV Ciciban
Dječji odjel, Zagrebačka 37 (potkrovlje)

13. prosinca 2017.
Knjige u zakasnini vrati, samo 50 plati!
akcija oprosta zakasnina
sve lokacije knjižnice

od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018.
Božićna bajka „Orašar“
izložba polaznika Dječjeg vrtića Velika Gorica
Dječji odjel, Zagrebačka 37 (potkrovlje)

U prosincu (datum naknadno)
„Svjetlo“ – Likovna radionica za djecu uz dan sv. Lucije
Voditeljica: prof. Maja Hrustić, Srednja strukovna škola
Područna knjižnica Galženica, Trg Stjepana Radića 5

Skip to content