298. MATIČIN ČETVRTAK: Predavanje na temu “MEMORIJA, NOSTALGIJA, DIJASPORA”

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici poziva Vas na 298. Matičin četvrtak

11. travnja 2024.god. u 19,30 sati
u Područnoj knjižnici Galženica, Trg Stjepana Radića 5, Velika Gorica i na www.matica-gorica.hr

Predavanje na temu:

MEMORIJA, NOSTALGIJA, DIJASPORA

održati  će

dr. sc. TUGA TARLE

dr. sc. TUGA TARLE – rođena je u Zagrebu gdje je diplomirala filozofiju i komparativnu književnost na Zagrebačkom sveučilištu. Stupanj doktora humanističkih znanosti stekla je na Sveučilištu u Zadru s temom Mit o povratku u imaginariju hrvatske dijaspore u Australiji.

Kao profesionalni diplomat sa završenom Diplomatskom akademijom promotor je hrvatske kulture u svijetu (Čile, Španjolska, Australija, Slovačka) te društveno angažirana publicistkinja i književnica, suradnica brojnih tjednih i dnevnih novina i časopisa, tribina i emisija. Od 2017. godine je vanjska suradnica Fakulteta hrvatskih studija u zvanju predavača.

U vrijeme agresije na RH inicirala je i vodila Zakladu za skrb o djeci žrtvama rata – DORA (1991/1996.), bila je pokretač i prva predsjednica Hrvatske humanitarne mreže. Objavila je 7 knjiga, a svojim prilozima sudjelovala na brojnim konferencijama i javnim tribinama i predavanjima u RH i inozemstvu. Bavi se temama nacionalnog identiteta, lobiranjem, brendiranjem, hrvatskim iseljeništvom i kulturom. Od 2018. uređuje i vodi emisiju na Hrvatskom katoličkom radiju “Živa veza”, posvećenu iseljenicima. Članica je Matice hrvatske (pročelnica Odjela za međunarodnu suradnju i iseljeništvo), Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog diplomatskog kluba u Zagrebu.

Predmet ovog predavanja je uloga sjećanja u životu iseljenika tijekom procesa tranzicije u novu društvenu sredinu,  u stvaranju novih odnosa unutar obiteljske zajednice i šire društvene formacije koja prolazi iskustva prilagodbe, osjećaja u procjepu, otuđenosti i odsutnosti iz svijeta života

Veselimo se Vašoj  posjeti i  posjeti  Vaših prijatelja, kako uživo tako i na našu web stranicu!

Skip to content