271. MATIČIN ČETVRTAK: Predavanje o važnosti, uzgoju i uporabi slatkog pelina

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici poziva Vas na 271. Matičin četvrtak

23. lipnja 2022.god. u 19,30 sati
u Područnoj knjižnici Galženica, Trg Stjepana Radića 5, Velika Gorica i na www.matica-gorica.hr

izv. prof. dr. sc. Damir Drvodelić

s Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu

predstaviti će znanstvene spoznaje o važnosti, uzgoju i uporabi slatkog pelina (Artemisia annua L.)

Pelini pripadaju među najstarije i najčešće primjenjivane ljekovite biljke. U svijetu raste oko 520 vrsta pelina a u Republici Hrvatskoj 17 vrsta i podvrsta. Slatki pelin je davno udomaćena  vrsta ljetnice koja se polako gubi iz naših vrtova i tradicijske uporabe u domaćinstvu.

Jedna stara turopoljska izreka kaže da je “pelin lek za saku bol”. U  predavanju će se govoriti o: važnosti slatkog pelina u prošlim i sadašnjim vremenima kroz  suvremena znanstvena istraživanja, značajkama slatkog pelina, sjemenu slatkog pelina,  klijancima i utjecaju dubine sjetve na klijavost sjemena, laboratorijskoj klijavosti sjemena,  utjecaju ekstremnih temperatura zraka na klijavost sjemena, uzgoju presadnica i sadnica  slatkog pelina, njegovoj žetvi i sušenju,  nespolnom razmnožavanju sadnica zeljastim  reznicama, različitim načinima uzgoja, uporabi gorskog i slatkog pelina s naglaskom na  izradu brojnih recepata (likeri, kapsule, čaj, cvjetovi, tinkture, hidrolat, eterično ulje, melem i  drugo).

Autor posebno naglašava tri svoja originalna recepta za izradu likera (gorski pelin s grančicom slatkog pelina, liker od slatkog pelina i koprive za dobar imunitet i domaći orahovac sa slatkim pelinom). Posebno je vrijedan autorov originalan recept za izradu koncentrirane alkoholne tinkture od slatkog pelina u kombinaciji sa 63 vrste drugih biljaka koje je nazvao „Sanitas“ (latinski – zdravlje). Predavanje završava s pravcima i  zakonodavnim okvirima Rep. Hrvatske – vezano uz vrstu Artemisia annua L. I  artemizinin.

Veselimo se Vašoj  posjeti i  posjeti  Vaših prijatelja, kako uživo tako i na našu web stranicu!

Video s događanja možete pogledati ovdje:

Skip to content