259. Matičin četvrtak: HRVATSKA ĆIRILIĆNA BAŠTINA, predavanje Kristiana Paskojevića

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici poziva Vas na 259. Matičin četvrtak.

14.listopada 2021.god. u 19,30
u Područnoj knjižnici Galženica, Trg Stjepana Radića 5, Velika Gorica i na www.matica-gorica.hr

Uz poštivanje epidemioloških mjera na Matičinu četvrtku održati će se predavanje na temu:

HRVATSKA ĆIRILIČNA BAŠTINA

predavanje će održati
dr.sc. Kristian Paskojević
iz Staroslavenskog instituta Zagreb​

Kristian Paskojević znanstveni je suradnik na Staroslavenskom Institutu Zagreb, središnjoj hrvatskoj akademskoj ustanovi za istaživanje hrvatskog glagoljaštva.

Njegovi znanstveni interesi vezani su za paleografsku problematiku (s utemeljenjem u jezikoslovlju) u obje dimenzije slavenskih pisama – glagoljičkoj i ćiriličkoj, koje su bogato u oba vida zastupljene u povijesti hrvatske pismenosti.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je ukrajinski jezik i književnost, te arheologiju, a potom interdisciplinarni poslijediplomski doktorski studij medievistike, kada je obranio disertaciju “Razvojni procesi diplomatičke ćiriličke minuskule u dokumentima srednjovjekovne dubrovačke kancelarije”.

Osim navedenog istraživačkog rada, proučava i čitav niz tema vezanih uz hrvatsku povijest i arheologiju prvenstveno vezanih uz srednjovjekovno razdoblje, ali i šire.

Ako niste u prilici poslušati predavanje uživo, sljedećih dana možete ga pogledati putem web stranice Ogranka www.matica-gorica.hr.

Snimka predavanja:

Galerija slika:

Skip to content