23. travnja provedite uz online programe Noći knjige

Kao i svake godine, 23. travanj, Svjetski dan knjige, posvećen je slavljenju knjiga i čitanja s brojnim programima koje organiziraju knjižnice, knjižare, nakladnici i književni entuzijasti širom svijeta. U Hrvatskoj je taj datum vezan i uz onaj koji mu neposredno prethodi, a to je Dan hrvatske knjige, 22. travnja, kao spomen na dovršetak tiskanja „Judite“ Marka Marulića, „oca hrvatske književnosti“, na taj datum 1521. godine. Ove godine navršava se okruglih 500 godina, pola stoljeća od trenutka u kojem je simbolično oblikovan hrvatski književni jezik.

Zdravlje nije samo odsustvo bolesti, već i prisustvo knjiga u našem životu. To je jedan od slogana koji prate ovogodišnju manifestaciju Noć knjige s temom „Ljekovita moć knjige“, koja se već deset godina organizira u Hrvatskoj s ciljem zajedničkog dijeljenja radosti čitanja i pisanja. Iako smo se nadali da će pandemija do sada već popustiti, i dalje će se većina, ako ne i svi programi Noći knjige, odvijati u online okruženju. Iako znamo da niti jedan virtualni prostor ne može na pravi način zamijeniti susret s knjigom i autorom uživo, i u Gradskoj knjižnici Velika Gorica za ovogodišnju smo manifestaciju većinu naših događanja smjestili na naše web stranice, društvene mreže i youtube kanal knjižnice. Vjerujemo da ćete se uključiti u neke od ponuđenih sadržaja jer vas, osim postavljenih izložbi u Dječjem odjelu i Knjižnici Galženica, očekuju i bajkaonica za djecu s pripovjedačicom Srebrenkom Peregrin, „skajpanje“ s autoricom knjige „Terapijske priče“ Boženom Galoić, književna slušaonica, rasprava za članove čitateljskog kluba FB čitaonica i preporuke vaših knjižničara o knjigama koje mogu djelovati ljekovito.

 O programu možete pročitati u nastavku, a linkovi za praćenje događanja bit će dostupni na našoj web stranici i društvenim mrežama uoči same manifestacije te aktivni tijekom cijelog dana i noći knjige!

Također možete pratiti i programe ostalih knjižnica i knjižara na službenoj stranici Noći knjige na https://nocknjige.hr/

Noć knjige 2021. u Gradskoj knjižnici Velika Gorica : Ljekovita moć knjige

Petak, 23. travnja 2021. od 9:00

Bajkaonica za djecu sa Srebrenkom Peregrin uz predstavljanje knjige „Bajkarice: junakinje iz narodnih predaja cijelog svijeta“

Online program Dječjeg odjela

Youtube kanal GKVG

https://www.youtube.com/results?search_query=gradska+knji%C5%BEnica+velika+gorica

Pripovjedačica Srebrenka Peregrin održat će online pripovjedaonicu bajki za djecu. Ujedno će predstaviti nedavno objavljenu knjigu „Bajkarice: junakinje iz narodnih predaja cijelog svijeta“ koju je napisala zajedno s Erikom Katačić Kožić. Knjiga na više od 200 ilustriranih stranica donosi narodne priče i bajke o junakinjama sa svih kontinenata.

Izložba „Povijest pisma“

Dječji odjel, Zagrebačka 37 (potkrovlje)

Izložbu će postaviti mješovita skupina ranog učenja engleskog jezika Elmeri, Dječjeg vrtića Ciciban. Izložba, kroz priče iz povijesti, mitove i legende,  pokazuje razvoj pisma pojedinih naroda, ali i njihovu kulturu, način života i sustave vrijednosti. Izložba je nastala pod vodstvom odgojiteljica Josipe Nuić mag.praesc.educ i Katarine Šeravić Lovrak mag.praesc.educ. odgajatelj mentor.

Skajpanje s autorom: Božena Galoić

Online program Knjižnice Galženica

Youtube kanal GKVG

https://www.youtube.com/results?search_query=gradska+knji%C5%BEnica+velika+gorica

Kako nas priče mogu izliječiti u Skajpanju s autorom otkrit će nam Božena Galoić, dugogodišnja defektologinja i psihoterapeutkinja na Odjelu ovisnosti Klinike za psihijatriju KB „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu. Autorica je knjige „Terapijske priče i još ponešto“ koju je objavila izdavačka kuća AGM iz Zagreba 2013. Program je osmislila i razgovor vodi Dražena Petrišić.

Izložba „Terapijske priče“

Knjižnica Galženica, Trg Stjepana Radića 5

Izložba koja predstavlja pisanu riječ kao terapiju i načine na koje knjiga može postati lijekom u mnogim situacijama. Izložba se temelji na knjizi „Terapijske priče i još ponešto“ autorice Božene Galoić.

Književna slušaonica: Terapijske priče

Online program Knjižnice Galženica

Čita: Dražena Petrišić, voditeljica Knjižnice Galženica

Youtube kanal GKVG

https://www.youtube.com/results?search_query=gradska+knji%C5%BEnica+velika+gorica

Dodir zvukom: ovo te smije dotaknuti! Knjiga se dijeli i zvukom. Pokrenuli smo Književnu slušaonicu kao jedan oblik druženja s knjigama. U Noći knjige poslušajte ljekovite priče iz knjige „Terapijske priče i još ponešto“ autorice Božene Galoić.

Knjiga kao lijek: preporuke knjižničara

Online program

Knjige preporučuju knjižničarke i knjižničari Gradske knjižnice Velika Gorica

Youtube kanal GKVG

https://www.youtube.com/results?search_query=gradska+knji%C5%BEnica+velika+gorica

Mnogo je toga što knjige mogu liječiti, a vitamina Č nikad dosta! Može li knjiga zaista postati lijek i kako? Knjižničari Gradske knjižnice Velika Gorica preporučuju knjige koje svaka na svoj način mijenjaju naš doživljaj svijeta i u neku ruku djeluju ljekovito: protiv dosade, neznanja, gluposti, netolerancije…

FB Čitaonica GKVG: Knjige koje nas mogu izliječiti od…

Online program

Facebook

https://www.facebook.com/groups/123600238297441

Rasprava o načinima na koje nas knjige mogu izliječiti i o knjigama koje su za nas djelovale terapeutski i o tome zašto bismo baš njih preporučili drugima u istoj ili sličnoj situaciji. Sudjeluju članovi online čitateljskog kluba Gradske knjižnice Velika Gorica FB Čitaonica na Facebook društvenoj mreži.

Skip to content